Säästä ja solakoidu

Monelle on tuttu hokema, jonka mukaan terveellinen ruoka on kallista. Keventäjänkin kauppalasku voi kuitenkin olla pieni. Hinta ei ole este ruokavalion monipuoliselle koostamiselle, sillä paljon riippuu, miten sen tekee. Peruselintarvikkeilla pääsee pitkälle, koska terveellisyys ei tarkoita kalliita erikoistuotteita vaan normaaleja raaka-aineita. Terveysvaikutteiset kalliit ruuat on suunnattu ihmisille, joilla on oikea tarve käyttää niitä. Muiden kohdalla tuotteista ei ole vastaavaa lisähyötyä, joten ne voi jättää suosiolla hyllyyn. Myöskään ”sport”- tai  ”fitness”-merkinnät  eivät millään muotoa takaa, että tuote on edes oman tuoteryhmänsä järkevin vaihtoehto. Kokonaisenergiamäärä voi nousta näissäkin tuotteissa huikeaksi. Hinta on usein jo valmiiksi korkea.

Listan kanssa kauppaan

Pikkurahalla elävän keventäjän kannattaa suunnitella päivän ateriat ennakkoon. Liian nälkäisenä ei kannata lähteä kauppaan, sillä heräteostokset ovat useimmiten niitä epätervellisimpiä. Kärryyn sujahtavat suklaapatukat myös maksavat vuositasolla pitkän pennin. Sama koskee valmisaterioita. Itse kokkaava usein säästää sekä rahassa että kiloissa. Kauppalappu auttaa pitäytymään suunnitelmassa. Älä osta ohi listan, ainakaan usein. Keventäjän kannattaa myös välttää jatkuvia ostoksia kioskeilta ja huoltoasemilta. Valikoima on suppea, joten tarjottavat ovat usein tyyriitä, eikä ravintoarvoihin ole juurikaan kiinnitetty huomiota.

Sesonkiherkut säästävät

Kevyt ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Luuloista huolimatta ne ovat edullisia raaka-aineita oikeana sesonkina. Juurekset ja kaalit sopivat aina litteimmällekin lompakolle. Huokeakin ruoka kannattaa käyttää kokonaan. Samalla kun vahdimme ruokaostosten hintaa, heitämme käyttökelpoista ylijäänyttä ruokaa kiloittain roskiin. Ruuan pois heittäminen on rahan pois heittämistä. Poista hedelmäkulhosta pilaantuneet hedelmät, sillä niistä vapautuvat aineet kypsyttävät muutkin hedelmät ennen aikojaan. Valmista vähän pehmenneistä hedelmistä pirtelöitä, piirakkaa tai rahkaa. Nahistuneista appelsiineista voi hyvin puristaa aamiaismehua.

Lihaa lautasmallin mukaan

Vähärasvainen liha on usein kalliimpaa kuin rasvainen, mutta kun aterian kokoaa lautasmallin mukaan, lihalla on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Kokeile joskus tuplata ohjeen huokeat raaka-aineet ja puolittaa kalliit. Saatat huomata, että annos usein jopa kevenee näin.

Säilytä liha ja kala jääkaapin kylmimmässä osassa hyvin pakattuna muoviin tai rasiaan. Käytä ylijäänyt kypsä kala mahdollisimman pian, sillä kala pilaantuu nopeasti. Kananmunat puolestaan säilyvät usein pitkälti yli parasta ennen päiväyksen. Jos et ole varma, onko muna vielä syömäkelpoinen, tiputa se lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut. Ruuanlaitossa kananmunat kannattaa rikkoa yksitellen lasiin, ettei pilaantunut muna pilaa koko ruokaa.

Pakasta ja tuunaa

Siirrä lihat ja kalat pakastimeen heti, jos tuntuu, ettet käytäkään tuotteita ajoissa. Raa’an kalan voit myös pakastaa, vaikka vain yönkin yli. Älä pakasta kerran sulanutta lihaa tai kalaa uudelleen. Valmiita ruokia, kuten keittoja, lihapullia ja laatikoita kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa loput. Kun päättää pakastavansa ylijäävän ruuan, ei synny pakottavaa tarvetta napsia pitkin iltaa ”ruokaa loppuun”. Jos tähteet malttaa jättää jääkaappiin, ne kannattaa tuunata seuraavana päivänä. Nokkeluus on silloin valttia. Sosekeittojen jämät voi käyttää esimerkiksi pannukakkutaikinaan. Ylijäänyt puuro uppoaa hyvin sämpylä- tai leipätaikinaan. Edellisen päivän ylimääräinen pasta maistuu seuraavan päivän keitossa tai salaatissa. Perunamuusi taipuu rieskoiksi.

Tuunaat sitten vanhoja ruokia tai kehittelet uusia, sama lainalaisuus pätee niin säästäväisessä keventämisessä kuin keventämisessä yleisesti: syö pienempiä annoksia hitaasti nautiskellen. Tästä kiittävät sekä kukkaron että housun nyörit.

Kokeile seuraavia Keventäjien huokeita reseptejä:

Hinta ei ole este ruokavalion monipuoliselle koostamiselle, sillä paljon riippuu, miten sen tekee. Terveellisyys ei tarkoita kalliita erikoistuotteita vaan normaaleja raaka-aineita ja peruselintarvikkeilla selviää pitkälle. Säästäjän kannattaa suunnitella päivän ateriat jo ennakkoon.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest