Monet ruokavaliot hoitavat diabetesta

Brittien tekemän meta-analyysin mukaan diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaa parantavat ainakin vähähiilihydraattiset, runsasproteiiniset ja välimerelliset ruokavaliot sekä ns. alhaisen glykeemisen indeksin ruokavalio. Analyysissä on tarkasteltu ensisijaisesti lyhyen aikavälin mittareita, ei pitkän aikavälin ennustetta.

Ruokavalioiden vaikutukset veren sokeritasoihin olivat samaa luokkaa kuin diabeteslääkkeiden, joten vaikutuksia voi pitää merkittävinä. Ruokavaliot lisäksi auttoivat potilaita laihtumaan. Vähähiilihydraattinen, alhaisen GI:n ruokavalio ja välimerellinen ruokavalio paransivat myös kolesterolitasoja, tutkijat havaitsivat.

Tulokset perustuvat 20 satunnaistetun ja kontrolloidun ruokavaliotutkimuksen aineistoihin. Tutkittuja ruokavalioita verrattiin mm. vähärasvaiseen, vähäproteiiniseen ja korkean glykeemisen indeksin ruokavalioihin sekä yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten diabetesyhdistysten suosittelemiin ruokavalioihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Samassa lehdessä ilmestyi pääkirjoitus, jossa asetetaan kyseenalaisiksi osa tutkimuksen päätelmistä.

Uutispalvelu Duodecim

Tuoreen brittitutkimuksen diabeteksen hoidossa saadaan hyviä saadaan monilla eri ruokavalioilla. Olennainen asia on painonhallinta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest