Herkuttele halvemmin kalalla!

Kalaa voi suositella, erityisesti sen sisältämien omega-3-rasvahappojen vuoksi. Kannattaa pöytä aika ajoin kattaa esimerkiksi lohella – aivomme nimittäin tarvitsevat omega-3:sia toimiakseen kunnolla ja pysyäkseen vireänä. Kehomme ei osaa itse tuottaa näitä rasvahappoja, vaan ne on saatava ravinnosta.

Kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde. Etenkin talvella kun aurinko näyttäytyy harvoin, on huolehdittava riittävästä D-vitamiinin saannista ravinnosta. Herkullinen kala-ateria onkin oiva tapa ruokkia niin kehoa kuin mieltä.

Kala on siinäkin mielessä kiitollista syötävää, että se sulaa nopeasti eikä elimistön kala-aterian jälkeen tarvitse keskittyä pelkästään ruoansulatukseen, vaan puhtia riittää myös muuhun tekemiseen.

Mitä kalasta voi valmistaa?

Ruoan valmistaminen voi tuntua hankalalta, jos muutenkin tuntuu olevan vaikeaa löytää aikaa hellan ääressä hääräämiseen. Tonnikalapurkki on toki yksi vaihtoehto, siitäkin saa sekä omega kolmosia että D-vitamiinia.

Kalasta on kuitenkin helppo valmistaa myös ihan oikeaa ruokaa eikä siihen tarvita vuosien kokkikokemusta. Kaupasta saat kalan valmiiksi käsiteltynä, joten fileeraustaitojakaan ei tarvita. Kala kypsyy todella nopeasti, pannulla paistaen muutamassa minuutissa ja uunissa reilussa vartissa. Kalasta saa helposti moneen makuun maistuvaa erilaisin maustein ja lisukkein: currykastike kalapaloilla aasialaisen ruuan ystävälle, fish & chips sopii brittifanille ja perinteisemmille silakkaa tai uunilohta. Kalakeiton voi tehdä mistä hyvänsä kalasta; tuoreesta kalasta, pakastekalasta tai savukalasta, ja etenkin talviaikaan höyryävä keitto lämmittää mukavasti. Suositusten mukaan kalaa pitäisi syödä ainakin kahdesti viikossa, eikä tämä ole mikään mahdottomuus.

Entä se hinta?

Kun aika ja raha ovat tiukilla, saattaa kala tuntua liian kalliilta ja hankalalta raaka-aineelta. Kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä kalaa on mahdollista syödä edullisestikin. Kalatiskiä katsellessa hinnat saattavat näyttää tyyriiltä, mutta älä vertaa kilohintaa einesaterian kappalehintaan, vaan katso mitä tarvitsemasi määrä maksaa.

Yhteen kalaruoka-annokseen tarvitaan fileoitua kalaa noin 120–150 grammaa, ei koko kiloa. Tarjouksia kannattaa myös seurata, niistä löytyy usein sesongin kalaa kukkarolle ystävälliseen hintaan. Myös pakastealtaat kannattaa katsastaa. Niistä voi bongata ”halpistuotteita” tai eksoottisempia lajeja ja äyriäisiä. Eri lajeja sekoittamalla voi tehdä aivan oman seafood mix’insä.

Kala-aterian jälkeen jää hyvä olo, vielä aikaa muihin rientoihin ja kukkaroonkin ylimääräistä.

Kokeile vaikka näitä Keventäjien edullisia ja helppoja kalareseptejä:

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest