Keventäminen vaatii aikataulutuksia ja suunnitelmia, ja jos elämässä on muutenkin melko hektistä, ei terveellisille elämäntavoille tunnu löytyvän aikaa. Kun asiaa miettii tarkemmin, hyvinvointi ja jaksaminen vaikuttavat niin paljon muuhun elämään, että kalenterista olisi viisasta raivata aikaa liikunnalle ja pohtia tarkemmin, mitä kiireessäkin pistää suuhun. Vaikka ajatus voi ensin tuntua mahdottomalta, tarkemmin mietittynä ratkaisuja todennäköisesti löytyy.

Suunnitelmallisuus

Arjen pyörittäminen sujuu helpommin, kun suunnittelee etukäteen syömisiä ja merkitsee kalenteriin liikuntatuokiot. Viikonloppuna on yleensä enemmän aikaa, silloin kannattaa miettiä seuraavan viikon ruokahuoltoa ja tehdä vaikka muutaman ruuan valmiiksi ja arki sujuu paremmin. Käy kaupassa listan kanssa ja ota huomioon myös eväät. Töistä kotiin tullessa on ihanaa, kun ruoka on valmiina odottamassa tai nopean ruuan raaka-aineet kaapissa. Töiden jälkeen nälkäisenä kaupan kautta kotiin – yhdistelmä ei vain toimi. Silloin lähes takuuvarmasti sortuu ostamaan epäterveellistä tai ainakin sen suklaapatukan, jotta pärjää ruokaan asti. Kokeile myös auttaisiko, jos söisit töistä lähtiessä terveellisen välipalan, jotta väsymys ja nälkä eivät pääse yllättämään juuri kaupassa.

Vinkkejä kiireiselle kokkaajalle

  • Tonnikala-, feta- tai kana- salaatti valmistuu 5 minuutissa. Broileria on saatavana lähes kaikista kaupoista kypsänä. Muista myös öljypohjainen kastike ja pala täysjyväleipää.
  • Wokit valmistuvat myös nopeasti. Pakastealtaassa on valtava valikoima erilaisia kasvissekoituksia. Sitten lisäksi kanaa, kalaa, kinkkua tai vaikka tofua. Erilaisista kastikkeista saat makua: soija, makea chilikastike tai vaikka vain loraus öljyä ja sitruunaa.
  • Keittoruuatkin valmistuvat 20 minuutissa ja samassa ajassa myös pasta ja jauhelihakastike.
  • Pakastealtaassa on valmiina paljon erilaisia keittoja ja vokkeja, jotka ovat lämmittämistä vaille valmiita. Niistä löytyy varmasti jokaiselle joku mieluisa pikaruoka.
  • Perinteinen herne- tai pinaattikeitto on myös hyvä valinta kiireiselle.

Eväät kassiin

Jos tietää, että päivän aikana ei ole aikaa miettiä syömisiä, kannattaa varata viisaita eväitä mukaan. Tässä muutama vinkki, joilla päivä sujuu paremmin ja virtaa riittää vielä iltapäivällekin:

  • Syö hyvä aamupala, sillä jaksaa pitkään
  • Pakkaa laukkuun eväitä: hedelmiä, smoothie, proteiinijuoma tai –patukka, Wasa-näkkäripatukka, manteleita, pähkinöitä ja tietenkin vesipullo
  • Töihin voi ostaa varalle: pikapuuroja, kasvissosekeittoja, näkkäriä ja tuorejuustoa
  • Käy ostamassa eväät jo aamulla, älä vasta nälkäisenä iltapäivällä
  • Merkitse lounas kalenteriin ja huolehdi, että myös syöt lounaan
  • Sovi työkaverin kanssa, että menette lounaalle vaikka olisi miten kiire.

Paikka liikunnalle

Liikunta tukee painonhallintaa, mutta on myös loistava tapa purkaa stressiä. Aina ei ole aikaa pitkä lenkille. Mutta päivässä on monta liikuntahetkeä: kävele portaat, mene mutkan kautta kotiin. Illalla kotiin tullessa kannattaa mennä vaikka vain pienelle kävelylle, se virkistää enemmän kuin sohvalla makailu. Kun etukäteen merkitsee kalenteriin liikuntahetket, on todennäköisempää että liikkumaan myös lähtee. Mieti, milloin sinulla olisi mahdollisuus liikkua, usein pienillä järjestelyillä ja muutoksilla myös liikunnalle jää aikaa.

Arvot järjestykseen

Usein itsestään välittäminen on ennen kaikkea arvokysymys. Jos tuntuu, ettei arjessa jää aikaa liikunnalle ja terveellisen ruuan miettimiseen ole yhtään energiaa, on syytä pohtia omaa elämää laajemmin. Mistä asioista kiire syntyy elämässäsi? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Miten oma hyvinvointisi vaikuttaa näihin asioihin? Mitä hyötyjä sinä saat, jos teet arjessa terveyttä edistäviä valintoja? Vaikka joudut ehkä näkemään vaivaa ja luopumaankin jostain, olisiko se kuitenkin sen arvoista?

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest