Keventäminen vaatii aikataulutuksia ja suunnitelmia, ja jos elämässä on muutenkin melko hektistä, ei terveellisille elämäntavoille tunnu löytyvän aikaa. Kun asiaa miettii tarkemmin, hyvinvointi ja jaksaminen vaikuttavat niin paljon muuhun elämään, että kalenterista olisi viisasta raivata aikaa liikunnalle ja pohtia tarkemmin, mitä kiireessäkin pistää suuhun. Vaikka ajatus voi ensin tuntua mahdottomalta, tarkemmin mietittynä ratkaisuja todennäköisesti löytyy.

Suunnitelmallisuus

Arjen pyörittäminen sujuu helpommin, kun suunnittelee etukäteen syömisiä ja merkitsee kalenteriin liikuntatuokiot. Viikonloppuna on yleensä enemmän aikaa, silloin kannattaa miettiä seuraavan viikon ruokahuoltoa ja tehdä vaikka muutaman ruuan valmiiksi ja arki sujuu paremmin. Käy kaupassa listan kanssa ja ota huomioon myös eväät. Töistä kotiin tullessa on ihanaa, kun ruoka on valmiina odottamassa tai nopean ruuan raaka-aineet kaapissa. Töiden jälkeen nälkäisenä kaupan kautta kotiin – yhdistelmä ei vain toimi. Silloin lähes takuuvarmasti sortuu ostamaan epäterveellistä tai ainakin sen suklaapatukan, jotta pärjää ruokaan asti. Kokeile myös auttaisiko, jos söisit töistä lähtiessä terveellisen välipalan, jotta väsymys ja nälkä eivät pääse yllättämään juuri kaupassa.

Vinkkejä kiireiselle kokkaajalle

 • Tonnikala-, feta- tai kana- salaatti valmistuu 5 minuutissa. Broileria on saatavana lähes kaikista kaupoista kypsänä. Muista myös öljypohjainen kastike ja pala täysjyväleipää.
 • Wokit valmistuvat myös nopeasti. Pakastealtaassa on valtava valikoima erilaisia kasvissekoituksia. Sitten lisäksi kanaa, kalaa, kinkkua tai vaikka tofua. Erilaisista kastikkeista saat makua: soija, makea chilikastike tai vaikka vain loraus öljyä ja sitruunaa.
 • Keittoruuatkin valmistuvat 20 minuutissa ja samassa ajassa myös pasta ja jauhelihakastike.
 • Pakastealtaassa on valmiina paljon erilaisia keittoja ja vokkeja, jotka ovat lämmittämistä vaille valmiita. Niistä löytyy varmasti jokaiselle joku mieluisa pikaruoka.
 • Perinteinen herne- tai pinaattikeitto on myös hyvä valinta kiireiselle.

Eväät kassiin

Jos tietää, että päivän aikana ei ole aikaa miettiä syömisiä, kannattaa varata viisaita eväitä mukaan. Tässä muutama vinkki, joilla päivä sujuu paremmin ja virtaa riittää vielä iltapäivällekin:

 • Syö hyvä aamupala, sillä jaksaa pitkään
 • Pakkaa laukkuun eväitä: hedelmiä, smoothie, proteiinijuoma tai –patukka, Wasa-näkkäripatukka, manteleita, pähkinöitä ja tietenkin vesipullo
 • Töihin voi ostaa varalle: pikapuuroja, kasvissosekeittoja, näkkäriä ja tuorejuustoa
 • Käy ostamassa eväät jo aamulla, älä vasta nälkäisenä iltapäivällä
 • Merkitse lounas kalenteriin ja huolehdi, että myös syöt lounaan
 • Sovi työkaverin kanssa, että menette lounaalle vaikka olisi miten kiire.

Paikka liikunnalle

Liikunta tukee painonhallintaa, mutta on myös loistava tapa purkaa stressiä. Aina ei ole aikaa pitkä lenkille. Mutta päivässä on monta liikuntahetkeä: kävele portaat, mene mutkan kautta kotiin. Illalla kotiin tullessa kannattaa mennä vaikka vain pienelle kävelylle, se virkistää enemmän kuin sohvalla makailu. Kun etukäteen merkitsee kalenteriin liikuntahetket, on todennäköisempää että liikkumaan myös lähtee. Mieti, milloin sinulla olisi mahdollisuus liikkua, usein pienillä järjestelyillä ja muutoksilla myös liikunnalle jää aikaa.

Arvot järjestykseen

Usein itsestään välittäminen on ennen kaikkea arvokysymys. Jos tuntuu, ettei arjessa jää aikaa liikunnalle ja terveellisen ruuan miettimiseen ole yhtään energiaa, on syytä pohtia omaa elämää laajemmin. Mistä asioista kiire syntyy elämässäsi? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Miten oma hyvinvointisi vaikuttaa näihin asioihin? Mitä hyötyjä sinä saat, jos teet arjessa terveyttä edistäviä valintoja? Vaikka joudut ehkä näkemään vaivaa ja luopumaankin jostain, olisiko se kuitenkin sen arvoista?

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Liikkujan ravinto

  Liikkuvan keventäjän on syytä kiinnittää huomiota ruokavalionsa laatuun. Kuntoliikkuja pärjää perusruualla, mutta pienemmästä energiamäärästä täytyy saada kaikki tarvittavat ravintoaineet. Yleiset ravitsemussuositukset sopivat liikkujalle. Reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitupitoisia viljatuotteita, kuten leipää, puuroa ja...
 • Kiireinen keventäjä

  Kiire ja ajanpuute ovat melko yleinen syy sille, ettei ole aikaa liikkua tai syödä terveellisesti. Mutta usein myös tuntuu, että kiireen tuntu on itse aiheutettua ja vain yksi tekosyy lisää välttää keventämistä. Keventäminen vaatii aikataulutuksia...
 • Painonhallinta läpi elämänkaaren

  Elämme ympäristössä, jossa useimmat meistä joutuvat pohtimaan painonhallintaa ja miettimään valintojaan vaaliakseen terveyttään. Arki liikuttaa meitä yhä vähemmän ja energiaa tulee helposti yli tarpeen. Lapsuudessa tehdään pohjatyötä aikuisuuden valinnoille. Vaikka aikuisena voi muuttaa tapojaan ja...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest