Onnistuuko laihdutus ilman kevyttuotteita?

Kysymys:

Olen aloittelemassa Keventäjissä ja olen tähän mennessä pyrkinyt käyttämään mahdollisimman ”aitoja” raaka-aineita. Esim. kevytkermoja en ole käyttänyt pitkään aikaan niiden sisältämien säilöntä- ja lisäaineiden vuoksi. Käytän ruoanlaittoon kermaa. Leivän päälle laitan oivariinia ja syön luomujogurttia, jossa on 2,5% rasvaa ja kahviin laitan luomu kevytmaitojuomaa. Kysymykseni kuuluukin siis, että voinko jatkossakin käyttää näitä tuotteita, jos haluan pudottaa painoa, vai jääkö rasvan määrä näillä tuotteilla vääjäämättä liian suureksi. Toinen kysymykseni koskee päivittäistä sokerin määrää. Luin jostain keventäjien artikkelista, että sokeria voi käyttää 50 g päivässä, mikä kuulostaa isolta määrältä. Millaista päivittäistä pikkunapostelu annosta voisi pitää sopivana? Mitä mieltä olet kevyttuotteista?

Keventäjien ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:

Keventäminen onnistuu hyvin ilman kevyttuotteita. Onkin tärkeää, että ruokavalio tuntuu itselleen mieluisalta ja maistuu hyvältä, silloin pysyvä elämäntapamuutos on paremmin mahdollinen. Jotta paino laskee, energiaan saantia vähennettävä tai kulutusta on lisättävä. Ruokavaliosta kannattaakin karsia ensin täysin turha energia eli sokeria ja valkoiset viljat. Ravitsemussuosituksissa tosiaan sanotaan, että 50 g sokeria päivässä on vielä terveyden kannalta ok. Tässä on kaikki sokeri sekä lisätty että ruuan mukana tullut. 50 g sokeria on esim. 60 g karkkia, 5 dl mehua tai limua. Jos syö makeita herkkuja sokerimäärä on aika pieni, mutta normaaliruuasta ei tietenkään tule 50 g sokeria päivässä. Eikä Keventäjän kannata ajatella, että tämä on suositus jota tavoitellaan, mutta toisaalta jos tekee mieli herkkuja voi olla hyvä pitää mielessä mikä on kohtuullinen määrä. 50 g sokeria on 200 kcal eli se ei yleensä sotke kevennyssuunnitelmia. Minä kannustan löytämään oman tavan syödä ja elää. Toinen haluaa syödä joka päivä pienen määrän herkkua ja toinen taas kokee sen turhaksi.

Kevyttuotteet eivät automaattisesti laihduta, vaan kokonaisuus ratkaisee. Joskus kevyttuotteita tulee syötyä enemmän kuin vastaavaa normaalituotteita. Määrä ratkaisee merkittävästi energian saannissa, siis kuinka paljon syö. Makeutusaineet ovat yleisiä ja tutkimusten mukaan niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Kannustan miettimään kuluuko niitä kohtuullisesta ja maistuvatko ne mieluisalta. Vai voisiko tuotteet korvata sokeria sisältävällä tuotteella ja nauttia pienemmän määrän?

Normaalirasvaisissa nestemäisissä maitotaloustuotteissa on rasvaa 2-3 % ja niistä ei juurikaan keräänny ylimääräistä rasvaa. Jos pidät juustoista ja käytät kuohukermaa ruuanvalmistuksessa, suosittelen miettimään määriä. Oletko kokeillut Luomu ruuanvalmistuskermaa? Saisiko siitä täyteläistä kastiketta? Kuohukermaa ei myöskään tarvitse laittaa koko purkkia vaan loraus riittää. Mutta tärkeintä on minusta lisätä kasviksia ja näin hallita annoskokoa ja myös sitä rasvan määrää. Muistathan syödä myös kasviöljyjä ja kalaa, jotta saat välttämättömiä rasvahappoja?

Työkalut pysyvään painonhallintaan saat Keventäjät-palvelusta.

Liity nyt Keventäjiin!

Onnistuuko laihdutus ilman kevyttuotteita, vai jääkö rasvan määrä normaaleilla tuotteilla vääjäämättä liian suureksi painonpudotuksesta haaveilevalle?

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest