Ravinnon koostumuksen merkitys?

Kysymys:

Kuinka suuri merkitys ravinnon koostumuksella on painonpudotuksessa? Olen kuukauden syönyt keskimäärin 1600kcal/vrk (suositus 1800kcal), mutta en ole keventynyt yhtään. Hiilihydraattimäärät ovat olleet suosituksen mukaiset, proteiini ja rasvamäärät alle suosituksen. Syön tavallista kotiruokaa, mutta pitäisikö siirtyä teidän menuehdotukseen. Liikun muuten suositusten mukaan, mutta vauhtiliikuntaa en ole vielä löytänyt. Motivaatio alkaa olla hiipumassa.

Anette Palssan (ravitsemusterapeutti) vastaa:

On paljon merkitystä, varsikin proteiinia pitää tulla riittävästi (vähintään 1 g per oma painokilo) ja jos rasvaa tulee vähän sekin voi vaikuttaa painonlaskuun. Eli hiilihydraatteja hiukan alas ja proteiinia ja rasvaa lisää. Huomio myös hiilihydraattien laatu eli kasviksia, marjoja, hedelmiä, maustamattomia maitotaloustuotteita, täysjyväisiä viljatuotteita ja pähkinöitä, palkokasveja ja siemeniä. Tavallinen kotiruoka on ihan jees, kunhan vaan huomioit että on proteiinia riittävästi, ettei ole ihan vaan riisiä, pastaa ja perunaa. Raejuusto pelastaa monesti, siitä saa hyvin proteiinia ja sopii moneen ruokaan.

 

Kysymys:

Pitäiskö olla huolissaan, jos jatkuvasti alittaa ruokasuositusten rasvamäärät? Mulla tuntuu jäävän ne osat värityksessä jatkuvasti kapeammiksi ja ne korvautuvat hiilihydraateilla ja proteiinilla.

Anette Palssa (ravitsemusterapeutti) vastaa:

Rasva on välttämätön ravintoaine, ja onkin tärkeää, että sitä saadaan riittävästi. Erityisesti se on tärkeää, silloin kun energiansaantia rajoitetaan, on ensisijaisesti huolehdittava että välttämättömiä ravintoaineita tulee riittävästi. Rasvaa olisi hyvä syödä noin kolmannes koko energiasta, mutta jos se ei tule täyteen, kannattaa katsoa että ruokavaliossa on päivittäin öljyjä, pähkinöitä tai rasvaista kalaa. Välttämättömät rasvahapot saat 2 rkl (30 g) rypsiöljyä tai vastaavasti 3 rkl margariinia (rasvaa 70-80 %), pähkinöissä on noin puolet painosta rasvaa, joten 60 g niitä tulee rasvaa 30 g. Ruuan mukana tulee rasvaa, mutta se harvoin riittää välttämättömien rasvojen saantiin. Jos rasvaa tulee liian niukasti, se näkyy ihossa, vastustuskyvyssä ja jopa niin ettei paino laske toivotulla tavalla, kun aineenvaihdunta ei toimi kunnolla.

 

Työkalut pysyvään painonhallintaan saat Keventäjät-palvelusta.

Liity nyt Keventäjiin!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest