Turha kaloripommi vai laihduttajan kaveri – kannattaako perunoita syödä?

Aina silloin tällöin joku kehuskelee laihtuneensa 10 kiloa luopumalla perunasta. Sadasta grammasta perunaa saa energiaa vain 87 kcal, josta rasvaa on 0,1 grammaa. Äkkiseltään tämä peruselintarvike kuulostaakin suorastaan laihduttajaystävälliseltä. Silti peruna on monesti saanut ylipainokeskustelussa syyt niskoilleen.

Lihottava peruna vai lihottavat lisukkeet?

1980-luvun kuuman laihdutusbuumin aikana peruna joutui pannaan, sillä sitä pidettiin turvottavana ruokana. Myöhemmin ymmärrettiin, että olennaista on, mitä perunan kanssa syödään sekä missä muodossa perunaa nautitaan. Ranskanperunat ja kermaperunat ovat ymmärrettävästi melkoisia energiapommeja. Myös uuniperunat majoneesitäytteineen voivat sisältää rutkasti energiaa. Jos perunoiden kyytipoikana menee makkara ja kolmaskin, ei ole ihmekään, jos ”peruna” lihottaa.

Mikä ihmeen GI?

Tänä päivänä perunaa kritisoidaan siitä, että se omaa varsin korkean glykeemisen indeksin, eli GI-luvun. Tämä tarkoittaa, että peruna nostaa verensokerin nopeasti ja korkealle aterian jälkeen. Mitä nopeammin ja mitä korkeammalle verensokeri nousee, sitä enemmän vereen vapautuu myös insuliinia, joka puolestaan on erikoistunut ravintoaineiden (kuten rasvan) varastointiin. Nopeat verensokerin nousut ja laskut myös heikentävät päivän vireystasoa.

Laihduttajakin voi kuitenkin käyttää perunaa kohtuullisissa määrin varsin hyvin, sillä peruna ei suinkaan ole ainoa asia lautasella, joka määrittelee annoksen glykeemisen indeksin. Perunan kanssa tarjotaan usein lihaa, kanaa, kalaa, kasviksia sekä rasvaa, ja näillä kaikilla on oma GI-lukunsa. Perunaa ei kannatakaan syödä pelkiltään, vaan aina osana monipuolista ateriaa. Proteiini ja rasva esimerkiksi tasaavat glykeemistä kuormaa, jolloin perunan merkitys verensokerin laskuille ja nousuille on huomattavasti pienempi. Myös perunan oma GI-luku vaihtelee lajikkeittain ja valmistustavoittain. Siksi tarkkoja laskemia on lähes mahdotonta tehdä.

Painonpudotuksessa ei muutenkaan ole oleellista eliminoida tiettyjä ruokia tai ruokaryhmiä, vaan tärkeämpää on kalorien saannin rajoittaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että perunassa on runsaasti hiilihydraatteja, joten on syytä pohtia, kaipaako aterialla enää leipää toisena hiilihydraattien lähteenä vai riittäisivätkö pelkät kasvikset.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest