Kaalien kulta-aika on käsillä – Katso herkulliset reseptit!

Kaalimaa on todellinen on kevytherkkujen aarreaitta. Sata grammaa eri kaalilajeja sisältää energiaa vain keskimäärin 30 kilokaloria. Vitamiineja ja kivennäisaineita kaalit sisältävät sitäkin enemmän.

Varhaiskaali aloittaa kaalien satokauden jo alkukesästä. Myöhemmin syksyllä saadaan isoja ja tiivisrakenteisia talvikaaleja, joista on hyvä valmistaa esimerkiksi hapankaalia. Ruusukaali on parhaimmillaan vasta loppusyksystä, jolloin se on pellosta korjattua ja tuoretta. Onneksi lähes jokaiseen vuodenaikaan löytyy oma kaalilajinsa. Ulkomaiset tuontikaalit helpottavat kaalinhimoisia silloin, kun kotimaisia on kovin kehnosti saatavilla.

Muista, että kaikki kaalit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten ja hedelmien, kuten tomaatin ja omenan vieressä.

Valkokaali eli keräkaali

Valko- eli keräkaali on ikivanha vihannes ja kaaleistamme suosituin. Raakana valkokaali maistuu raasteissa ja salaateissa. Keitettynä se uppoaa soppiin, muhennoksiin ja kääryleisiin. Paistettu ja hunajalla tai siirapilla makeutettu valkokaali maistuu perinteisten piirakoiden, kuten venäläisen coulibiacin täytteenä.

Kaalin saa kätevästi suikaleiksi juustohöylällä, mikäli ei jaksa ottaa esille monitoimikonetta. Höylääminen onnistuu parhaiten pienemmistä kaalilohkoista.

Keitetyn kaalin tuoksu ei houkuttele kaikkia. Jos haju arveluttaa, lisää keitinveteen tilkka viinietikkaa tai sitruunaa. Kaalia kannattaa myös aluksi keittää jonkin aikaa ilman kantta.

Maitohappokäymisen avulla valkokaalista tehdään terveellistä hapankaalia.

Kokeile Keventäjien valkokaali- ja hapankaaliohjeita

Parsakaali

parsakaaliTuttu parsakaali on monen keventäjän ilahduttaja, sillä sitä on saatavilla pikkukaupoistakin ympäri vuoden. Parsakaalin makua (ja sen sisältämää c-vitamiinia) ei kannata tuhota keittämällä kasvista lötköksi. Huuhtele kaalinnuput vedessä. Leikkaa kantaosa irti ja siivuta kanta noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita siivut kypsymään kevyesti suolattuun veteen ensimmäisenä. ”Lohkoa” parsakaali tämän jälkeen neljään osaan. Keitä parsakaali niin, että että sen kantaosat ovat täysin upoksissa ja nuppuosat juuri ja juuri veden pinnan yläpuolella. Laita kansi päälle, jolloin nuppuosat kypsyvät höyryssä. Parsakaali on valmista, kun kantaosat ovat pehmeitä, mutta nuput vielä napakoita. Keittoaika on keskimäärin noin 7 minuuttia.

Kokeile Keventäjien parsakaaliohjeita

Kukkakaali

Kukkakaali on parsakaalin tavoin ”peruskaali”, jonka saatavuus on hyvä ja joka taipuu moneen ruokalajiin. Muista, että myös kukinnon suojaksi jätetyt suojalehdet voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa! Tutun, valkoisen kukkakaalin lisäksi kannattaa tutustua miedomman makuiseen vihreään kukkakaaliin sekä kukinnoltaan kartiomaiseen tummanvihreään romaneskuun. Jopa oransseja ja violetteja kukkakaaleja tapaa joskus vihannesosastojen väripilkkuina.

Kokeile Keventäjien kukkakaaliohjeita

Ruusukaali

Ruusukaali eli brysselinkaali on voimakkaan makuinen ja ehdottomasti parhaimmillaan kypsennettynä. Kokeile ruusukaalia esimerkiksi marinoitujen ja uunissa paahdettujen kikherneiden kera sekä mausteisen makkaran ja runsaan valkosipulin kera pastassa.

Kokeile Keventäjien ruusukaaliohjeita

Kurttukaali eli savoijinkaali

Kurttukaali eli savoijinkaali on nimensä mukaisesti kurttuinen. Poimuttuneet lehdet ovat näyttäviä, joten kurttukaalia käytetään paljon koristeena. Kurttukaalin maku on mieto ja etäisesti pähkinään vivahtava, joten kurttukaali sopii erinomaisesti kiinankaalin tavoin esimerkiksi vokkeihin.

Kokeile Keventäjien kurttukaaliohjeita

Kyssäkaali

Vähemmän tunnettu kyssäkaali on maultaan mieto ja muistuttaa käyttötavoiltaan lanttua ja naurista. Kyssäkaalista, omenasta ja pavuista saa ihanan lisäkkeen esimerkiksi possulle. Viitseliäs näpertäjä suikaloi kuoritusta kyssäkaalista kuorimaveitsellä nauhoja ja keittää ne pastan tavoin. Kypsä ”kyssäkaalitagliatelle” kaipaa vain suolaa, öljyä ja hyvän ”pasta”kastikkeen.

Kokeile Keventäjien kyssäkaaliohjeita:

Lehtikaali

lehtikaaliLehtikaali ei muodosta kerää, vaan siitä käytetään sen tummanvihreät, kiehkuraiset lehdet. Karkea lehtiruoti hienonnetaan ja esikypsennetään ennen lämpimiin ruokiin lisäämistä. Silputun lehtiosan voi käyttää sellaisenaan, persiljan tavoin.

Kokeile Keventäjien lehtikaaliohjeita

Kiinankaali

Miedon kiinankaalin maku tulee parhaiten esiin lämpimissä ruuissa, vaikka se onkin meille tutumpi raastesalaateista. Kokeile kiinankaalia itämaisesti maustettuna keittoihin, patoihin ja vokkeihin. Kiinankaali kypsyy nopeasti.

Kokeile rohkeasti myös pinaattikiinankaalta eli paksoita. Paksoista käytetään sekä lehtiruodot että lehdet. Lehtiä käytetään kuten pinaattia ja lehtiruoteja parsan tavoin.

Kokeile Keventäjien kiinankaaliohjeita

Punakaali

Koristeellinen punakaali on valkokaalia pienempi ja maultaan makeahko. Se soveltuu samoihin ruokalajeihin kuin valkokaalikin. Kauneimmillaan se on yhdistettynä punaisiin marjoihin. Punakaalia keitettäessä kannattaa lisätä keitinliemeen viinietikkaa tai sitruunamehua, jotta hieno väri ei huuhtoutuisi kattilaan.

Kokeile Keventäjien punakaaliohjeita

Kääritään kaalia

Itse tehdyt kaalikääryleet ovat ihanaa syysruokaa. Kääryleiden valmistusta pidetään perinteisesti aikaavievänä, mutta suurimman osan ajasta herkkunyytit viettävän uunin lämmössä. Tätä osuutta ei kannata koittaa nopeuttaa, sillä pitkä, lempeä haudutus on mehevien kaalikääryleiden salaisuus. Sen sijaan seuraavien niksien avulla teet valmistuksesta hieman joutuisampaa:

      • Koverra kaalin kanta ennen keittämistä, jolloin keittoaika lyhenee.
      • Voit myös irrottaa lehdet varovasti yksitellen ja keittää erissä.
      • Varhaiskaalin ja savoijinkaalin lehtiruodit ovat pehmeämpiä, eivätkä vaadi yhtä huolellista ohentamista.
      • Kaalikääryle syntyy taittelemalla täytetty kaalinlehti paketiksi.  Sauma on muistettava jättää alaspäin, jotta koko komeus pysyy kasassa kypsennyksen aikana.
      • Valele kääryleitä kypsymisen aikana siirappi-/hunajavedellä (ja voilla)
      • Valmista kääryleitä kerralla isompi annos ja pakasta ylijäävät.

Uudenlaisia kääryleitä

Pehmeiden kaalinlehtien sisään kätkeytyy perinteisesti jauhelihaa ja ohraa. Kokeile rohkeasti myös:

      • currylla ja paprikalla maustettua broilerin jauhelihaa
      • lampaan jauhelihaa ja vuohenjuustoa
      • hirvenlihaa ja mustia torvisieniä

sekä lisäksi: spelttihelmiä, fenkolia, pinaattia, etikkapunajuurta,  pakastejuureksia, raejuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, linssejä ja sinihomejuustoa.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest