Proteiini auttaa laihtumaan – huolehdi riittävästä saannista

Tutkimukset ovat osoittaneet, että proteiinipitoinen ruokavalio auttaa painonhallinnassa. Proteiini ei varastoidu helposti rasvaksi, ja se pitää kylläisyyden tunteen pidempään.

Ruokavaliosta 20–25 prosenttia olisi hyvä olla proteiinia. Helppo ohjesääntö on, että proteiinia tarvitaan noin 1 gramma painokiloa kohden. Liikuntaa harrastaville proteiini on erityisen tärkeää, koska keho tarvitsee proteiinia lihasten kasvattamiseen ja vahvistamiseen. Riittävä proteiininsaanti varmistaa, ettei painonpudottaja menetä lihaksiaan, vaan kehosta lähtee rasvaa.

Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi siipikarjanliha, kala, palkokasvit, quinoa ja maitotuotteet.

Hyvinvoinnin kannalta myös proteiinin lähteellä on merkitystä: eläinkunnan proteiinissa on ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Kasvikunnan proteiinit taas täydentävät toisiaan, joten palkokasvien ja pähkinöiden lisäksi tarvitaan viljatuotteita.

Proteiinilla myös terveysvaikutuksia

John Hopkinsin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että neljäsosan proteiinia sisältänyt ruokavalio auttoi alentamaan verenpainetta, LDL-kolesterolia ja triglyseridejä. Vähemmän proteiineja sisältäneellä ruokavaliolla ei ollut yhtä hyviä terveysvaikutuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan proteiini saattaa auttaa myös ylipainon, osteoporoosin ja diabeteksen ehkäisemisessä.

Nutrition Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa laihduttajat, jotka lisäsivät proteiinin määrää jopa 30 prosenttiin kokonaisruokavaliosta, söivät päivässä lähes 450 kilokaloria vähemmän ja laihtuivat lähes viisi kiloa 12 viikkoa kestäneen tutkimuksen aikana.

Lähteet: Womenshealthmagazine, fitsugar

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest