Vähärasvainen siipikarja on helppo valmistaa – lue vinkit

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Liiallinen lihansyönti on terveydelle haitallista, mutta eniten hyvää, pehmeää rasvaa on siipikarjanlihassa. Siipikarjan rasvasta kovaa rasvaa on vain keskimäärin kolmannes. Vähiten rasvaa on nahattomissa rintafileissä, eniten koivissa ja kokonaisissa linnuissa.

Siipikarjanliha on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana erityisesti keventäjien keskuudessa. Siipikarjanliha on paitsi vähärasvaista, myös runsasproteiinista sekä turvallista. Kaiken lisäksi se on maukasta ja siitä on helppo valmistaa konstailematonta, hyvää arkiruokaa sekä toisaalta juhlavampiakin herkkuja.

Siipikarjaksi luetaan tunnettuja lintuja, kuten kana (broileri ja munivat kanat), kalkkuna ja ankka sekä lisäksi joukko harvemmin syötäviä lintuja, kuten viiriäinen tai hanhi. Riistalintuja ei varsinaisesti lasketa siipikarjaksi.

Käsittele oikein

Raakaa broileria on käsiteltävä keittiössä erillään muista elintarvikkeista, sillä broileri saattaa sisältää niin salmonella-, clostridium perfringens- kuin kampylobakteereita. Leikkuulauta tulee puhdistaa huolella lihan paloittelun jälkeen.

Kaikki siipikarjanliha tulee kypsentää täysin kypsäksi. Ammattikokkien mukaan täydellinen kypsyys on noin 71 astetta, mutta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee kypsentämään kanan vähintään 75-asteiseksi. Muista, että liha kypsyy hieman vielä pannulta pois ottamisen jälkeenkin. Jos haluat varmistua, että fileet ovat varmasti kypsiä, käytä lihalämpömittaria.

Marinadilla mureutta

Kanan rintafileet sisältävät vain vähän sidekudosta, mikä tarkoittaa sitä, ettei niitä tarvitse paistaa kovinkaan kauaa. Rintafileissä on myös hyvin vähän rasvaa, minkä vuoksi liian pitkä kypsennysaika kuivattaa lihan. Toiset liottavat rintafileitä noin tunnin ajan suolavedessä ennen paistamista, jotta lopputulos on varmasti mehevä.

Melkein saman asian ajaa lihan marinoiminen. Muista, ettei keventäjän tarvitse marinoidessaan lotrata öljyllä. Öljyn tarkoitus on sitoa marinadin ainekset keskenään sekä estää lihaa tarttumasta pannuun. Öljyn lisäksi marinadiin tarvitaan vain kahta eri elementtiä: jotakin hapokasta, mikä voi olla esimerkiksi viiniä, viinietikkaa, sitrushedelmien mehua, colajuomaa tai kivennäisvettä sekä mausteita. Maustamisessa melkeinpä vain kokin mielikuvitus on rajana.

Kypsennä oikein

Grilliin tai parilalle: broilerin luulliset koipireidet, rintafileet, koivet ja siivet sekä kalkkunan luuttomat fileepihvit ja leikkeet

Uuniin: Kokonainen broileri, luulliset koipireidet, kalkkunan rintafileet, filee- ja paistirullat, paistileikkeet sekä jauhelihamurekkeet ja pateet

Pannulle: Broilerin rintafileet, suikaleet ja jauheliha sekä kalkkunan suikaleet, fileepihvit ja jauheliha

Pataan hautumaan: Broilerin rintaleikkeet, koipi- ja reisipalat, kalkkunan kokonaiset rintafileet ja fileerullat

Vinkki tasaiseen paistumiseen!

Jos haluat, että fileet paistuvat varmasti tasaisesti, hakkaa ne lihanuijalla ohuemmiksi ennen paistamista. Paista hakattuja fileitä korkeassa lämpötilassa öljyssä noin 2–3 minuuttia per puoli. Nuijimattomien fileiden kypsyminen vie noin 4-5 minuuttia per puoli. Tarkkaile sisälämpötilaa ja muista jälkikypsyminen. Ankan rintafileet voi jättää roseeksi tai paistaa esimerkiksi salaatteihin kunnolla rapean kypsäksi.

Kokeile seuraavia Keventäjien siipikarjareseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...
  • Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!

    Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...
  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest