Ravitsemusterapeutti uudesta hittiruokavaliosta: Ei mitään järkeä

Yhdysvalloissa suosiota saanut 80–20-ruokavalio on puhututtanut myös Suomessa viime päivinä. Keventäjien ravitsemusasiantuntija Anette Palssa ihmettelee kohua ruokavalion ympärillä.

– Ehkä se kuvaa tätä päivää, että tällainen ruokavalio tuodaan nyt uutena juttuna esille. Ravitsemusasiantuntijat ovat puhuneet jo vuosia, että riittää, kun syö 80-prosenttisesti terveellisesti. Ravitsemusasiantuntijoiden puhetta ei aina haluta uskoa, vaikka ohjeet voisivat olla juuri niitä toimivia.

Tarkkaa 80–20-ruokavalion mukaista laskemista Palssa ei kuitenkaan suosittele.

– Ei siinä ole mitään järkeä, hän sanoo.

– Ruokavalio toimii kuitenkin hyvänä ajattelumallina, eli oikeasti koko ajan ei tarvitse syödä superterveellisesti.

Palssa kertoo kannattavansa itse ajatusmallia, jossa arkiruokailun suhteen pyritään tekemään järkeviä valintoja. Silloin mukaan mahtuu myös herkuttelua, eikä esimerkiksi jälkiruoka tai pizza silloin tällöin haittaa.

Laihduttajalle 80–20 voi olla liikaa

Ravitsemusterapeutti näkee 80–20-ruokavaliossa ja sen mittaamisessa askarruttavia kohtia.

– Ajatellaanko, että 80 prosenttia päivän energiansaannista tulee terveellisestä ruoasta ja 20 jostain muusta? Silloin ajattelumalli voisi periaatteessa toimia.

– 2000 kilokalorin energiansaannilla se tarkoittaisi, että noin 400 kilokaloria saisi tulla jostain epäterveellisestä, mikä tarkoittaisi esimerkiksi yhtä isoa pullaa tai suklaapatukkaa ja limua. Tämä määrä ei siis voi tulla tavallisen energiansaannin lisäksi, Palssa tarkentaa.

Laihduttajan kohdalla Palssa kuitenkin pienentäisi sokeristen ja rasvaisten herkkujen määrää.

– Melkeinpä ajattelen, että laihduttajalle järkevämpi suhde olisi 90–10. Painon ylläpitäjälle taas 80–20 riittää.

– Eihän se haittaa, jos vaikka kymmenen prosenttia energiasta tulee jostain epäterveellisemmästä. Minullakin on mielessäni asiakas, joka on laihduttanut pysyvästi 50 kiloa ja silti syönyt viikoittain pizzaa. Herkuttelu vain on suhteutettu energiansaantiin. Totta kai ruoan laadulla on merkitystä, mutta loppujen lopuksi energiansaanti on se, mikä vaikuttaa.

80–20-ruokavalion voi ajatella myös aterioittain, mikä voi aiheuttaa ongelmia päivän kokonaisenergiansaannin kannalta.

– Jos ajatellaan, että 80–20-ruokavalio tarkoittaa sitä, että yksi viidestä päivän ateriasta voisi olla huono, ei asia ole niin simppeli.

– On myös hyvä muistaa, että epäterveellisempi ateria ei aina tarkoita, että syötäisiin rasvaista ruokaa vaan esimerkiksi jälkiruoan syömistä aterian päälle tai kasvisten unohtamista lautaselta.

Voiko 80–20-ruokavaliota verrata viime vuoden hittiin, 5:2-dieettiin?

– 5:2 ei ole läpeensä huono, vaan hyödyllinenkin osalle. Se on näistä kahdesta selkeästi laihduttavampi, ja tulokset näkyvät nopeammin. Mutta jos rahani laittaisin johonkin, niin pidemmän päälle se olisi 80–20. Jos sen omaksuu varsinkin ennaltaehkäisevästi, ei paino pääsisikään nousemaan.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest