Säilöä voi monella tapaa, esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla. Myös hilloja, marmeladeja, mehuja ja pikkelssejä kannattaa kokeilla.
Pakasta yrtit ja marjat
Pakastaminen on erinomainen säilöntämenetelmä, sillä se säilyttää hyvin raaka-aineiden maun, värin ja ulkonäön. Pakastaminen on myös helppoa, sillä useimmiten ainekset voi pakastaa sellaisenaan ilman, että joukkoon tarvitsisi lisätä mitään. Marjat ja hedelmät on kuitenkin perattava ennen pakastusta.
Yrtit kannattaa huuhdella ja kuivata ennen pakastamista. Yrttejä voi myös pakastaa jääpala-astioihin jääkuutioiden sisään, josta kuutioita on helppo napata ruoanlaittoon tarpeen mukaan.
Vihanneksista pikkelssiä
Pikkelsseissä hedelmä tai vihannes säilötään säilöntäliemellä, joka on yleensä suolavettä tai makeutettua etikkaa. Vaihtelua ja lisäaromia säilykkeisiin saadaan mausteista. Kokeile esimerkiksi pippureita, neilikkaa, inkivääriä ja kanelia. Kurkkuja kannattaa maustaa viinimarjanlehdillä.
Kuivaa sieniä ja yrttejä
Kuivaamisella tarkoitetaan nesteen poistamista hedelmästä tai vihanneksesta. Kuivaamiseen voi käyttää kuivuria, mutta kuivaaminen onnistuu ilman välineitäkin.
Niputa yrtit ja ripusta ne kuivumaan kuivaan ja lämpimään paikkaan. Valmiiden yrttien varret ja lehdet murenevat.
Kokeile kuivata myös sieniä, sillä ne ovat erittäin maukkaita kuivattuina ja antavat hyvän lisän esimerkiksi talvisiin pataruokiin.
Soseuta ja hilloa
Hillot ja soseet syntyvät esimerkiksi omenasta tai marjoista. Hillojen makua voi elävöittää esimerkiksi mintulla tai rosmariinilla.
Omenasta saat myös puristettua mehua joko mehunpuristusasemalla tai pieniä määriä mehulingolla. Omenasta saat herkullisia säilykkeitä kuten omenasosetta, hilloa ja puristettua mehua. Omenaa voit myös pakastaa tai kuivata.
Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, Herkuttelijan säilöntäkirja, Cornell L. (2013)