Syöthän pähkinät oikein? Näin saat tehoa laihdutukseen

Pähkinät sisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja proteiinia. Vaikka pähkinöissä onkin runsaasti energiaa, voi niistä silti olla apua painonhallinnassa.

– Lihominen on aina seurausta siitä, että energiaa saadaan enemmän kuin kulutetaan. Pähkinöissä on paljon energiaa, mutta silti niiden syöminen näyttäisi olevan yhteydessä parempaan painonhallintaan, kertoi elitarviketieteiden maisteri, ravitsemusasiantuntija Olli Ilander Meiran järjestämässä tilaisuudessa.

Ilander kertoi tutkimuksesta, jossa tutkittavien ruokavalioon lisättiin joko makeisia tai pähkinöitä niin, että lisäkaloreiden määrä oli kummallakin ryhmällä sama.

– Karkkiryhmässä paino lähti nousuun, mutta pähkinöitä syövillä painonnousua ei ollut havaittavissa. Selitys liittyy todennäköisesti siihen, että pähkinöiden kuidut ja proteiini tuottavat niin voimakasta kylläisyydentunnetta, että seuraavilla aterioilla tulee syötyä vähemmän. Se puolestaan kompensoi pähkinöistä saadut lisäkalorit.

Samankaltaista vaikutusta on havaittu myös avokadon ja ruisleivän kohdalla. Painonhallinnan kannalta tutkimustulokset ovat hyödyllisiä.

– Pähkinät on hyvä syödä kerralla, ei pitkin päivää napostellen. Kun päivittäisen määrän syö kerralla, pähkinöiden antamasta kylläisyydestä saa kaiken irti.

Syötyjen pähkinöiden kokonaismäärä on kuitenkin syytä pitää kohtuullisena, ettei päivittäinen energiansaanti kasva liian suureksi. Ravitsemussuositusten mukaan suolaamattomia pähkinöitä tulisi mielellään olla ruokavaliossa pieni tai kohtuullinen määrä päivittäin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest