Kesän ruokavalio painottuu monilla grillattuun lihaan ja makkaraan. Vaikka tämä perisuomalainen grillimenu onkin useille se ainoa oikea, tekee lihakaavoihinsa kangistunut kesäkokki itselleen ja kanssaruokailijoilleen karhunpalveluksen.
– Lihavalmisteet sisältävät runsaasti omega-6-rasvahappoja, joita on luonnossa paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoja. Kuutoset kaiken lisäksi kilpailevat kolmosten kanssa eräistä entsyymeistä, jolloin kolmoset eivät välttämättä pääse imeytymään, kertoo lääkäri Eeva Kari.
Kuutosista tulehdusuhka
Omega-6-rasvahapot ovat kolmosten lailla elimistölle välttämättömiä. Ongelmia syntyy, kun niitä nautitaan suhteessa paljon enemmän kuin kolmosia. Terveydelle välttämättömät omega-3-rasvat vaikuttavat monipuolisesti kehon hyvinvointiin verisuonista immuunipuolustukseen, kun taas kuutoset liiaksi nautittuna muodostavat elimistössä helposti aineita, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.
– Runsas kuutosten ylimäärä elimistössä edistää tulehdusreaktioita. Kolmoset taas ovat tulehdusta vähentäviä ja monia soluja suojaavia aineita, Kari kertoo.
Parhaassa tilanteessa kuutosia ja kolmosia on kehossa yhtä paljon. Länsimaissa suhde on kuitenkin reippaasti vinksallaan, sillä kuutosia on ruokavaliossa helposti jopa kymmenkertainen määrä kolmosiin verrattuna.
Keskity kalaan ja kasviksiin
Kesärasvat saa vaivatta tasapainoon liittämällä kalan ja kasvikset grillipöydän vakiovieraiksi. Lihaa ja makkaraa tulee automaattisesti syötyä vähemmän ja keho kiittää.
– Ihmisen elimistö ei itse valmista omega-3-rasvahappoja, joten niitä on saatava joko ruuasta tai ravintolisistä. Ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään kalaa ainakin kahdesti viikossa, mutta jos se ei onnistu, kannattaa ehdottomasti käyttää kalaöljyvalmisteita, Kari vinkkaa.
Kalaöljyvalmiste on näppärä tapa lisätä hyvien rasvojen määrää kehossa ennen grillilihoilla herkuttelemista.
– Kiinnitä myös huomiota ruuanlaitossa käytettävään öljyyn. Rypsiöljy sisältää runsaasti kolmosia, kun taas auringonkukka-, maissi-, ja soijaöljyt ovat pullollaan kuutosia, Kari muistuttaa.
Lähde: Deski