Kasvisten syönti vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin laajan Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimuksen aineistoa, jossa on selvitetty sydän- ja verisuonitautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä lapsuudesta alkaen. 1980-luvulla käynnistetyssä tutkimuksessa on seurattu yli 2 000 lasta lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Seurannan alussa lapset olivat 3–18-vuotiaita.

Tutkimus osoitti, että lapsuudessa kasvispitoista ruokavaliota nauttineiden riski sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisiällä oli hiukan yli kymmenyksen pienempi kuin niukasti kasviksia lapsuudessa saaneiden. Yhteys pysyi samankaltaisena senkin jälkeen, kun tutkijat olivat huomioineet aikuisiän ruokatottumukset ja vihannesten kulutuksen. Niukasti kasviksia sisältävä ruokavalio ennusti metabolisen oireyhtymän osatekijöistä erityisesti korkean verenpaineen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

Valtimonkovettumistaudin varhaismuutokset kehittyvät oireettomina jo varhain, minkä vuoksi lapsuusajan riskitekijöiden tunteminen on tärkeää. Nyt saadut tulokset korostavatkin terveellisen ruokavalion tärkeyttä lapsuudesta lähtien.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijäkasaumaa, joka altistaa sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiselle. Siihen kuuluvia riskitekijöitä ovat keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt.

Uutispalvelu Duodecim

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 31.7.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla voi helposti seurata päivittäin saamaasi vihannesten määrää. Liity nyt jäseneksi!

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest