Uusi tutkimus: Tällä tutulla ruoalla huimat terveysvaikutukset

Täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Täysjyväviljojen sydänhyödyt on tunnettu pitkään, mutta kuolleisuutta koskevat tulokset ovat olleet epäselvempiä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 74 000 naisen ja 44 000 miehen terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1984–2010. Seuranta-aikana menehtyi 27 000 osallistujaa.

Täysjyväviljoja paljon syövät säästyivät etenkin sydäntautikuolemilta, mutta myös muista syistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niukasti täysjyvätuotteita. Syöpäkuolleisuuteen täysjyväviljojen syöminen ei silti vaikuttanut.

Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin seurannan aikana pieneni 9 prosenttia jokaista 28 gramman päivittäistä täysjyvävilja-annosta kohden, tulokset osoittivat.

Tulokset vahvistavat käsitystä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja viittaavat niiden syömisen mahdollisesti myös suovan lisää elinvuosia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest