Valkoisesta vehnästä tehdyt ruoat ja leivät ovat monelle se tuttu ja turvallinen, aina hyvänmakuinen ratkaisu. Suositusten mukaan valkoiset leivät ja pastat tulisi kuitenkin jättää ostamatta ja suosia niiden sijaan täysjyvätuotteita.
Keskity leivänpäällisiin
Täysjyväleipä voi maistua voimakkaammalta täysin valkoiseen leipään verrattuna. Jos tämä tuntuu sinusta oudolta tai epämiellyttävältä, keskity leivässä sen päällisiin.
Käytä levitteenä esimerkiksi hummusta, tapenadea tai pestoa. Kasaa sen päälle kasviksia, kuten salaatinlehtiä, kurkkua, avokadoa, paprikaa tai tomaattia. Kokeile myös tuoreita yrttejä.
Mausta rohkeasti
Tumma riisi maistuu erilaiselta kuin valkoinen, ja moni valitteleekin, ettei pidä tumman riisin mausta. Hyvin maustettu riisi on kuitenkin taatusti hyvää.
Mausta riisi yrteillä, kuten basilikalla tai tuoreella korianterilla. Kokeile myös valkosipulia, sitruunamehua, tuoretta inkivääriä ja rosépippuria. Syö maustettua riisiä vähärasvaisen lihan ja kasvisten kanssa tai vaikka rasvaisen lohen seurana.
Suosi al denteä
Yleinen virhe pasta kanssa on keittää se liian kypsäksi. Yleensä täysjyväpastalla kestää kiehua hieman kauemmin kuin tavallisella versiolla. Ero ei ole kuitenkaan niin suuri, kuin moni luulee, vaan yleensä kyse on vain muutamasta minuutista. Varo siis, ettet keitä pastaasi ylikypsäksi.
Kuten tumma leipä ja riisikin, myös täysjyväpasta maistuu parhaalta hyvien lisukkeiden kanssa. Anna mielikuvituksesi lentää ja kokeile rohkeasti uusia ideoita. Mausta pastakastikkeesi esimerkiksi kalamata-oliiveilla, kapriksilla, sienillä tai karamellisoidulla sipulilla. Kokeile myös balsamiviinietikkaa ja harissaa. Testaa myös aurinkokuivatut tomaatit ja pesto.
Kun pasta on sopivan kypsää ja lisukkeena on herkullinen kastike, maistuu täysjyväversio varmasti herkulliselta!
Lähde: health.com