Aamiaisen nauttivat välttävät monia terveysriskejä

Havainnot julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella päivittäin aamupalaa syövät välttyvät vyötärölihavuudelta, ylipainolta, diabetekselta, metaboliselta oireyhtymältä sekä verenpainetaudilta todennäköisemmin kuin aamiaista korkeintaan kolmesti viikossa nauttivat.

Aamupalaa nauttivat syövät usein maltillisemmin päivän kuluessa, mikä voi selittää nyt havaitut yhteydet. Iltanapostelua vähentää etenkin proteiinipitoinen aamupala, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Nyt julkaistussa tutkimuksessa aamupalan ravitsemuksellinen laatu ei vaikuttanut tuloksiin.

Tutkimus perustuu 3 600 miehen ja naisen terveystietoihin, jotka kerättiin kahdeksantoistavuotisen seurannan aikana. Jokainen osallistuja kävi terveystarkastuksessa tutkimuksen alussa sekä 1–5 kertaa seurannan aikana. Ruokavaliosta ja aamupalatottumuksista kyseltiin vain tutkimuksen alussa, joten on mahdollista, että osa tutkituista muutti ruokailutottumuksiaan seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest