Älä luovuta – elämäntapojen korjaaminen kannattaa aina

Monipuolinen ruokavalio, liikunta ja muut terveelliset elämäntavat auttavat vähentämään aivohalvauksia myös miehiltä, joille on ehtinyt kertyä aivohalvausten riskitekijöitä.

Tiedot käyvät ilmi ruotsalaistutkimuksesta, johon osallistuneita 11 000 miestä seurattiin kymmenen vuoden ajan. Miehillä oli suurentunut riski sairastua aivohalvaukseen verenpainetaudin, kolesteroliongelmien, diabeteksen, sydämen vajaatoiminnan tai eteisvärinä-rytmihäiriön takia.

Seurannan aikana runsaat tuhat miestä sairastui aivohalvaukseen, mutta tapaukset jakaantuivat epätasaisesti sen mukaan, miten hyvin miehet olivat omaksuneet terveellisiä elämäntapoja.

Kaikkein terveellisimmin elävien sairastumisriski oli vain kolmasosa epäterveellisesti elävien riskistä. Terveellisimmin elävät harrastivat muutaman tunnin liikuntaa viikoittain, olivat normaalipainoisia, söivät runsaasti hedelmiä ja kasviksia ja vähänpuoleisesti punaista lihaa eivätkä tupakoineet tai käyttäneet liikaa alkoholia.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, mutta ruotsalaisten havainnot vahvistavat tutkimusnäyttöä entisestään.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest