B-vitamiinit saattavat laskea verenpainetta

Tulosten perusteella ainakin B1-vitamiini, B2-vitamiiini ja B-vitamiineihin lukeutuva foolihappo liittyivät alhaisempaan verenpaineeseen. Niiden pitoisuuksien suurentuminen liittyi verenpaineen alenemiseen. Lisäksi fosfori, magnesium ja rauta liittyivät alhaisempaan verenpaineeseen, mikä on havaittu myös aiemmin.

Osa näistä yhteyksistä todettiin silloinkin, kun analyysissa huomioitiin ravintolisien käyttö, mutta B-vitamiinien verenpainevaikutus näyttäisi tulevan lähinnä ravinnosta.

Havainnot ovat mielenkiintoinen osoitus siitä miten monet eri ravintotekijät vaikuttavat ihmisen verenpaineeseen. Verenpainetaudin hoidossa ja ehkäisyssä olisikin hyvä huomioida ruokavalio paljon laajemmin kuin vain tunnettujen riskitekijöiden kuten suolan ja alkoholin osalta.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 4 700:n 40–59-vuotiaan miehen ja naisen yksityiskohtaisia ravitsemustietoja. Tulokset varmistettiin suuren NHANES-väestötutkimuksen aineistoilla.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 21.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa! 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest