Havainnot julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja niiden perusteella kolmentoista vuoden seurannan aikana eniten D-vitamiinia saavat iäkkäät osallistujat säästyivät kuolemalta todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaisimmat. Tämä todettiin riippumatta osallistujien iästä, vuodenajasta ja monista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista seikoista.
Osallistujien veren D-vitamiinipitoisuus oli keskimäärin 56 nanomoolia litrassa (nmol/l), mikä on suomalaisittain tavallinen pitoisuus. Näin ollen D-vitamiinin määrä veressä saattaa vaikuttaa monien iäkkäiden kuolleisuuteen, vaikka heillä ei olisi varsinaista D-vitamiinin puutosta. Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l.
Tutkimukseen osallistui 5 400 miestä, jotka olivat keskimäärin 77-vuotiaita kolmetoistavuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana heistä 1 400 kuoli sydän- ja verisuonitauteihin ja 1 900 muihin syihin.
Tuloksia tulkittaessa on hyvä muistaa, että D-vitamiinipitoisuuteen vaikuttavat monet seikat, jotka vaikuttavat myös laajemmin terveyteen. Jotta D-vitamiinin osuus saataisiin erotettua näistä tekijöistä, tutkijat kaipaisivat laajoja satunnaistettuja ja laadukkaita tutkimuksia, joissa iäkkäille osallistujille annettaisiin suuria D-vitamiiniannoksia.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 14.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!