Tuore tutkimus todistaa: Kananmunat eivät ehkä sittenkään vaaranna terveyttäsi

Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin melkein 500 000 potilaan terveystiedot kahdeksasta aikaisemmasta tutkimuksesta.

Vaikka kananmunat todettiin turvallisiksi valtaosalle osallistujista, diabetesta sairastavilla runsas kananmunien syöminen liittyi sepelvaltimotaudin riskiin. Tutkijat huomauttavat havainnon kuitenkin perustuvan suhteellisen pieneen aineistoon, joten yhteys pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin kananmunia voi varmasti pitää haitallisina diabeetikoille.

Myös verenvuodoista johtuvia aivohalvauksia koskevat havainnot kaipaavat lisätutkimusten vahvistuksen.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 10.1.2013. Copyright Duodecim 2013. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Kananmunien terveysvaikutuksista on saatu uutta tietoa. Vastoin aiempia luuloja, ne eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest