Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella D-vitamiinin vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja syövästä johtuviin kuolemiin. Tämä havaittiin vajaan kymmenen vuoden seurannassa.
D-vitamiiniin liitetyt kuolleisuusriskit alkoivat näkyä vähitellen D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l:n, mutta yhteys oli käytännössä merkittävä vasta kun D-vitamiinipitoisuus laski alle 50 nmol/l.
Vahvin yhteys havaittiin osallistujilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, mikä on jo selvä D-vitamiinin puutos.
Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyyteen liitetyt kuolleisuusriskit voi välttää pitämällä veren D-vitamiiinipitoisuuden yli 50 nmol/l:ssa ja ehkä jopa 75 nmol/l:ssa.
Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l.
Tutkimuksessa veren D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 9 600 saksalaiselta 50–74-vuotiaalta mieheltä ja naiselta. Heistä 5 500:lta saatiin myös toinen mittaus viisi vuotta myöhemmin. Kymmenvuotisen seurannan aikana menehtyi hieman yli tuhat osallistujaa.
Uutispalvelu Duodecim