Tuore tutkimus perustuu yli 500 000 potilaan terveystietoihin kymmenestä eri maasta, ja sen tulosten perusteella hedelmien syöminen voi ehkäistä ylemmän ruoansulatuselimistön syöpiä, paksu- ja peräsuolisyöpää ja mahdollisesti keuhkosyöpää.
Kasviksia paljon nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyövältä. Ruokavalion runsas kuitupitoisuus sekin liittyy pienempään suolisyövän vaaraan, mutta myös vähäisempään riskiin sairastua maksasyöpään. Kuidun osalta yhteys luultavasti selittyy pitkälti kasviksilla ja hedelmillä, sillä ne sisältävät paljon kuituja.
Oxfordilaisten tulokset ovat tervetulleita, ja ne vahvistavat käsitystä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion terveellisyydestä. Syöpäriskiinsä voi ruokavalion lisäksi vaikuttaa monilla muilla elintavoilla. Etenkin tupakoinnin välttäminen, kohtuus alkoholin käytössä sekä riittävä liikunta pienentävät monien syöpien vaaraa.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim