Ohjatuilla jumpilla tehokkaita terveysvaikutuksia

Säännöllinen jumppa auttaa vanhuksia säilyttämään liikuntakykynsä ja elämään itsenäistä elämää pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto kuulostaa itsestään selvältä, mutta strukturoitujen liikuntaohjelmien vaikutuksia vanhusten liikuntakykyyn ei ole tutkittu kovin paljon. Nyt tehtyyn tutkimukseen osallistui 1 600 vähän liikkuvaa 70–89-vuotiasta miestä ja naista, joilla oli jo jonkinasteisia kävelyvaikeuksia.

Vanhuksista puolet osallistui 2–3 vuoden ajan ohjattuun liikuntaryhmään kahdesti viikossa, minkä lisäksi he tekivät samoja lihas- ja kuntoharjoituksia kotona 3–4 kertaa viikossa. Loput osallistujat saivat terveysvalistusta ja toimivat verrokkiryhmänä.

Kun osallistujien liikuntakyky arvioitiin uudelleen tutkimuksen päätteeksi, kävelykyky oli heikentynyt huomattavasti 30 prosentilla liikuntaryhmäläisistä ja 36 prosentilla verrokeista. Tämä tarkoitti vaikeuksia kävellä 400 metriä avustamatta.

Tulokset osoittavat ohjatun ja säännöllisen liikunnan ehkäisevän vähän liikkuvien vanhusten kävelykyvyn heikkenemistä. Kaikki iäkkäät eivät välttämättä pysty näin intensiiviseen harjoitteluun, mutta todennäköisesti myös vähäisempi jumppaaminen auttaisi monia.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest