Hoikkuus nuorentaa – totta vai tarua?

Hoikkuus tuntuu nuorentavan ihmisiä, mutta rehevillä ei rypisty naama niin äkkiä”. Totuus lienee humoristisesti tiivistettynä juuri tuossa, mutta yritin vielä hakea väitteelle tieteellistä todistusaineistoa.

Vapaiden radikaalien teoria

Luonnontieteilijät ovat keksineet yli 300 teoriaa, joilla vanhenemista selitetään. Yksi kaikkein suosituimmista on ns. vapaiden radikaalien (free radical) teoria. Vapaita radikaaleja syntyy elimistössä normaaleissa hapettumisprosesseissa kuten solujen energiantuotannossa. Hallitsemattomina ne voivat aiheuttaa solujen DNA:n ja energiantuotantoyksiköiden eli mitokondrioiden vaurioitumista. Runsaan vapaiden radikaalien tuotannon tiedetään liittyvän tulehduksiin, verisuonten kalkkeutumiseen ja syöpään. Tältä pohjalta on ymmärrettävää, että ne liittyvät myös vanhenemiseen.

Vapaiden radikaalien tuottoa lihavuudessa tutkitaan parhaillaan kiivaasti. On huomattu, että jo lapsilla lihavuus lisää veren vapaita radikaaleja, mikä voi osaltaan selittää lihavuuden, verisuonisairauksien ja syövän yhteyttä myöhemmin.

Lihavien ja tupakoijien kello tikittää nopeammin

On myös muuta näyttöä siitä, että lihavuus vanhentaa ja vaurioittaa soluja. Lontoolaiset tutkijat tarkastelivat 18-76 -vuotiaiden ihmisten kromosomeja suhteessa heidän painoonsa ja tupakointiinsa. Kromosomeista voidaan päätellä solujen ikä, ja lontoolaisten tutkimuksessa lihavuuden (painoindeksi 30 kg/m2) todettiin vanhentavan soluja suurin piirtein saman verran kuin tupakoinnin (aski päivässä). Kaikkein suurin vaikutus solujen vanhenemiseen oli tupakoinnilla yhdistettynä lihavuuteen. Jos lihava ihminen tupakoi, hänen solunsa olivat jopa 10 vuotta vanhemman ihmisen tasolla.

Nuorentaako kevennys?

Jos lihavuus siis näiden tutkimusten valossa vanhentaa, niin nuorentaako laihduttaminen? On tiedetty jo pitemmän aikaa, että energiarajoitus lisää elinikää eläimillä, madoista ja kirpuista hiiriin. Ihmisillä tästä on vähemmän tietoa. Louisianalaiset tutkijat Amerikassa ovat alkaneet tutkia energiarajoituksen vaikutusta elimistön ikääntymismuutoksiin. Tutkittavat saivat parivuotisessa tutkimuksessa 25 % vähemmän energiaa kuin olisivat tarvinneet syömistä vähentämällä ja osa myös liikuntaa lisäämällä. Puolen vuoden päästä tutkittavat olivat laihtuneet 10 % painostaan. Alustavien tulosten mukaan energiarajoitus oli saanut aikaan monia edullisia muutoksia aineenvaihduntaan. Lihasten mitokondrioiden toiminta parani, vapaiden radikaalien määrä veressä pieneni ja solujen DNA-vauriot vähenivät. Sokeriaineenvaihdunta virkistyi myös. Huomioitavaa on, että energiankulutus väheni noin 100-150 kcal, eli tämän verran vähemmän tutkittavat saavat syödä jatkossa, mikäli aikovat pysyä alhaisessa painossaan. Tyypillinen laihtumisen vaikutus siis tuokin. Mutta merkki siitä, että koneisto käy laihtumisen jälkeen pienemmillä kierroksilla ja vähäisemmällä polttoaineella.

Elääkkö nälässä pitempään vai kylläisenä vähemmän aikaa?

Tieteellisestä näytöstä vaaditaan vielä vankempia todisteita, mutta vaikuttaisi todennäköiseltä, että hoikkuus ja niukkuus pidentävät elinikää. Monilla olisi täällä yltäkylläisyyden keskellä todellakin varaa keventää. Mutta kuinka elää vähään tyytyen tai jopa pienessä puutteessa ilman pakkomielteitä? Väkisin alipainon rajoilla kulkeminen ei tee ketään onnelliseksi. Joku voi myös aidosti olla halukas nipistämään elinajastaan ja terveydestään, jos saa siitä hyvästä nauttia kaikista elämän iloista, syömisestä, juomisesta, juhlimisesta ja sohvalla löhöilystä.

Kaikilla meillä on oikeutemme elää kuten haluamme, mutta myös velvollisuutemme huolehtia itsestämme. Nuorekkuus on paitsi painossa, elintavoissa, ravintorikkaassa ruoassa ja liikunnassa, myös iloisessa elämänasenteessa.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Liikapaino ja diabetes

    Diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeistamme. Moni sairastaa sitä tietämättään. Monipuolisen ja kevyen ruokavalion sekä liikunnan merkitys taistelussa diabeteksen puhkeamista vastaan ovat kiistattomia. Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Hoitamattomana liian korkea veren sokeri vaurioittaa mm....
  • Laihduttajan ajatusansat

    Laihduttajaa seuraavat usein ajatusansat, jotka tavalla tai toisella sabotoivat laihdutusyritystä ja nakertavat laihduttajan minäkuvaa. Kielteinen suhtautuminen painoon, mustavalkoinen ajattelu, asioiden suurentelu... Tunnistatko sinä seuraavat ajatusansat? 1. Mustavalkoisuus Ruoka-aineet ovat joko kiellettyjä tai sallittuja. Säännöt ovat...
  • Pitäisikö ryhtyä paastolle?

    Paasto on vapaaehtoista luopumista ruoasta ja joskus myös juomasta. Lääkäri pyytää tulemaan verikokeisiin paastossa, syömättä ja juomatta 12 tuntia, sillä silloin veren sokeri- ja kolesteroliarvot ovat alhaisimmillaan. Länsimaissa paasto mielletään terveydelliseksi ja maalliseksi trenditeoksi, mutta...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest