Hoikkuus nuorentaa – totta vai tarua?

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Pauliina vastaa keskustelupalstalla: ”Totta, kyllä hoikkuus nuorentaa, mutta rehevillä ei rypisty naama niin äkkiä ;)”. Totuus lienee tiivistettynä juuri tuossa, mutta yritin vielä hakea väitteelle tieteellistä todistusaineistoa.

Vapaiden radikaalien teoria

Luonnontieteilijät ovat keksineet yli 300 teoriaa, joilla vanhenemista selitetään. Yksi kaikkein suosituimmista on ns. vapaiden radikaalien (free radical) teoria. Vapaita radikaaleja syntyy elimistössä normaaleissa hapettumisprosesseissa kuten solujen energiantuotannossa. Hallitsemattomina ne voivat aiheuttaa solujen DNA:han ja energiantuotantoyksikköihin, mitokondrioihin, vaurioitumista. Runsaan vapaiden radikaalien tuotannon tiedetään liittyvän tulehduksiin, verisuonten kalkkeutumiseen ja syöpään. Tältä pohjalta on ymmärrettävää, että ne liittyvät myös vanhenemiseen.

Vapaiden radikaalien tuottoa lihavuudessa tutkitaan parhaillaan kiivaasti. On huomattu, että jo lapsilla lihavuus lisää veren vapaita radikaaleja, mikä voi osaltaan selittää lihavuuden, verisuonisairauksien ja syövän yhteyttä myöhemmin.

Lihavien ja tupakoijien kello tikittää nopeammin

On myös muuta näyttöä siitä, että lihavuus vanhentaa ja vaurioittaa soluja. Lontoolaiset tutkijat tarkastelivat 18-76-vuotiaiden ihmisten kromosomeja suhteessa heidän painoonsa ja tupakointiinsa. Kromosomeista voidaan päätellä solujen ikä, ja lontoolaisten tutkimuksessa lihavuuden (painoindeksi 30 kg/m2) todettiin vanhentavan soluja suurin piirtein saman verran kuin tupakoinnin (aski päivässä). Kaikkein suurin vaikutus solujen vanhenemiseen oli tupakoinnilla yhdistettynä lihavuuteen. Jos lihava ihminen tupakoi, hänen solunsa olivat jopa 10 vuotta vanhemman ihmisen tasolla.

Nuorentaako kevennys?

Jos lihavuus siis näiden tutkimusten valossa vanhentaa, niin nuorentaako laihduttaminen? On tiedetty jo pitemmän aikaa, että energiarajoitus lisää elinikää eläimillä, madoista ja kirpuista hiiriin. Ihmisillä tästä on vähemmän tietoa. Louisianalaiset tutkijat Amerikassa ovat alkaneet tutkia energiarajoituksen vaikutusta elimistön ikääntymismuutoksiin. Tutkittavat saivat parivuotisessa tutkimuksessa 25 % vähemmän energiaa kuin olisivat tarvinneet syömistä vähentämällä ja osa myös liikuntaa lisäämällä. Puolen vuoden päästä tutkittavat olivat laihtuneet 10 % painostaan. Alustavien tulosten mukaan energiarajoitus oli saanut aikaan monia edullisia muutoksia aineenvaihduntaan. Lihasten mitokondrioiden toiminta parani, vapaiden radikaalien määrä veressä pieneni ja solujen DNA-vauriot vähenivät. Sokeriaineenvaihdunta virkistyi myös. Huomioitavaa on, että energiankulutus väheni noin 100-150 kcal, eli tämän verran vähemmän tutkittavat saavat syödä jatkossa, mikäli aikovat pysyä alhaisessa painossaan. Tyypillinen laihtumisen vaikutus siis tuokin. Mutta merkki siitä, että koneisto käy laihtumisen jälkeen pienemmillä kierroksilla ja vähäisemmällä polttoaineella.

Elääkö nälässä pitempään vai kylläisenä vähemmän aikaa?

Tieteellisestä näytöstä vaaditaan vielä vankempia todisteita, mutta vaikuttaisi todennäköiseltä, että hoikkuus ja niukkuus pidentävät elinikää. Monilla olisi täällä yltäkylläisyyden keskellä todellakin varaa keventää. Mutta kuinka elää vähään tyytyen tai jopa pienessä puutteessa ilman pakkomielteitä? Väkisin alipainon rajoilla kulkeminen ei tee ketään onnelliseksi. Joku voi myös aidosti olla halukas nipistämään elinajastaan ja terveydestään, jos saa siitä hyvästä nauttia kaikista elämän iloista, syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja sohvalla löhöilystä.

Kaikilla meillä on oikeutemme elää kuten haluamme, mutta myös velvollisuutemme huolehtia itsestämme. Nuorekkuus on paitsi painossa, elintavoissa, ravintorikkaassa ruoassa ja liikunnassa, myös iloisessa elämänasenteessa.

Jos lihavuus tutkimusten mukaan vanhentaa, niin nuorentaako laihduttaminen? Lääkäri Kirsi Pietiläinen pohtii artikkelissaan väitteen todenperäisyyttä.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Oletko omena vai päärynä – rasvan paikalla on merkitystä

    Vatsaontelon sisäinen rasva on vaarallista: se lisää diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia huomattavasti enemmän kuin ihonalaiset jenkkakahvat. Kun ihminen lihoo, suurin osa rasvasta kertyy ihon alle. Inhottaviksi makkaroiksi, jenkkakahvoiksi ja selluliitiksi. Juuri tästä näkyvästä riesasta...
  • Laihdu nukkuessasi – univajeen yhteys painonhallintaan

    Laihdu nukkuessasi? Kuulostaa enemmän kuponkiuutisten huiputukselta kuin tieteelliseltä läpimurrolta. Väitteessä saattaa kuitenkin yllättäen olla perää. Tutkimus toisensa jälkeen näyttää, että univaje lihottaa. Mutta laihduttaako nukkuminen? Viimeisten 100 vuoden aikana on tapahtunut paljon. Elämämme on muuttunut...
  • Laihduttamisen psykologiaa

    Kuuluisa amerikkalainen ravitsemustutkija Ancel Keys kuoli vuonna 2004 elettyään 100-vuotiaaksi. Hänen sydäntauti- ja kolesterolitutkimuksensa viitoittavat edelleen polkuja, joita alan tutkijat tallaavat. Lihavuustutkijat puolestaan innostuivat Keysin energianrajoitustutkimuksesta, joka on saanut lihavuustutkijat tarkastelemaan laihtumisen psykologiaa. Tutkimuksessa Keys...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest