Eri maissa tehdyissä tutkimuksissa hyvin monet naiset todella uskovat, että hormonipillerit lihottavat. Esimerkiksi englantilaisista naisista 70 prosenttia, pohjois-amerikkalaisista puolet ja ranskalaisista ja saksalaisista kolmasosa ajattelee, että pillerit nostavat painoa.

Näyttöä pillereiden paino nostattavasta vaikutuksesta ei kuitenkaan ole saatu. Sekä hedelmällisessä iässä olevien naisten käyttämistä e-pillereistä että vaihdevuosi-ikäisten hormonikorvaushoidoista on tehty kattava tietokantakatsaus (Cochrane), jossa on systemaattisesti käyty läpi kaikki asiaa koskettelevat tieteelliset julkaisut. Kummankaan ikäryhmän hormonipillereiden käytön ei ole merkittävästi katsottu vaikuttavan painoon.

Kuukautiskierto ja ruokahalu

Monet naiset kokevat, että ennen kuukautisia ruokahalu on lisääntynyt, elimistöön kertyy nestettä, ja vatsa pömpöttää. Naiset raportoivatkin syövänsä enemmän ennen kuukautisia enemmän kuin niiden jälkeen. On tehty tutkimuksia, joissa on osoitettu, että myös ahmimishäiriöt yleistyvät ennen kuukautisia ja laantuvat, kun kuukautiset ovat ohi. Toiset naiset näyttävät olevan herkempiä tälle ominaisuudelle. Vaikka hiilihydraattihimo on yleisin kuvattu syömisen häiriintymistyyppi, arvellaan, että samassa kyydissä menee myös enemmän rasvaa ja proteiinia, eli ruokaa yleensäkin. Paino ei kuitenkaan välttämättä juuri nouse, sillä energian kulutuskin hieman lisääntyy ennen kuukautisia.

Naisille, jotka kärsivät kuukautisia edeltävästä turvotuksesta ja ruokahalun lisääntymisestä voi suositella liikuntaa. Se parantaa mielialaa ja kehon hyvinvointia ja kohentaa itsetuntoa.

Vaihdevuosien painonnousu

Naisilla on vahva käsitys, että paino nousee herkästi vaihdevuosissa. Tälle on tullut tukea myös tutkimuksista, mutta oikeastaan paino nousee samaa vauhtia jo ennen vaihdevuosia. Ikääntyessä tuleva paino on valitettavasti suurimmaksi osaksi rasvaa. Vaikka useimmiten painonnousun myötä myös lihaskudoksen määrä kasvaa, näin ei näytä käyvän vaihdevuosia ylittävälle naiselle. On todettu, että keskimääräinen painonnousu olisi noin 0.5 kg vuodessa. Harmillisesti tuo paino tahtoo kertyä vyötärönseutuun, ja onkin havaittu, että naishormonituotannon hiipuessa rasva pakkautuu yhä enemmän miesmäisesti keskivartalon seutuun. Myös sokeritaudin esiasteet ja kolesterolihäiriöt lisääntyvät tällaisen painonkertymän myötä.

Naisten laihdutus

Koska erityisesti iän karttuessa naisilla lihasmäärä uhkaa vähentyä suhteessa lisääntyvään ja epäedullisesti keskikeholle jakautuvaan rasvaan, liikunta on ehdottoman tärkeä osa jokaista painonpudotusyritystä. Se vahvistaa lihasmassaa ja virkistää lihaksen aineenvaihduntaa. Lisäksi tiedetään, että reipas liikunta polttaa rasvaa vatsaontelon sisältä.

Jojolaihduttamista pitää erityisesti välttää! Kun jojoilee, lihakset vähentyvät jokaisella laihdutuskerralla, ja kun paino nousee takaisin, se tulee takaisin nimenomaan rasvana. Tällöin vaarana on entisestään rasvoittuva keho, jossa painoa on kyllä, mutta lihakset ovat pienet ja tehottomat. Tällaisen kehon aineenvaihduntaa on hyvin pieni, ja paino uhkaa nousta pienestäkin ruokamäärästä. Lisäpulma jatkuvasti laihduttavilla naisilla on luukato.

Siispä erityisterveiset kaikille kanssasisarille: harrastakaa tehokasta lihaksia ja luita vahvistavaa liikuntaa! Näytetään, mihin suomalaiset naiset pystyvät!


Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Järkeä laihdutukseen

    Nykytietämyksen mukaan näyttää siltä, että laihdutuksen tulisi aina perustua terveydellisiin seikkoihin. Aina laihdutukselle ei löydy todellista tarvetta ja turha kilojen kanssa ylös ja alas veivailu saattaa olla jopa terveysriski. Ikuisen laihduttamisen sijaan kannattaa tähdätä elinikäiseen...
  • Koska pitäisi syödä? – Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee napostelua ja ahmimista

    Pitääkö aamulla syödä kunnolla, vaikka ei jaksaisi? Pitääkö illalla olla syömättä, vaikka olisi sudennälkä? Montako kertaa päivässä pitäisi syödä? Tutkimukset eivät ole selkeästi osoittaneet jonkun tietyn ateriarytmityksen olevan toista parempi. Tärkeää ovat säännölliset ruokatottumukset ja...
  • Kaljamaha, pömppömaha, pallomaha – isolla pahalla mahalla on monta nimeä

    Kaljamaha, pömppömaha, pallomaha... siinä paha, missä mainitaan. Iso maha on etenkin monen lihavan miehen ulkoinen tunnusmerkki. Maha on myös lihavuuden terveysvaarojen selkein osoitin. Siksi isosta mahasta kannattaa olla oikeasti huolestunut. Maha on lihavuuden terveysvaarojen selkein osoitin....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest