Syöpä ja suositukset
Maailman syöpätutkimusrahasto (World Cancer Research Fund, WCRF) ja Yhdysvaltain syöväntutkimuslaitos (American Institute for Cancer Research, AICR) päivittävät säännöllisesti tietoa lihavuuden, ravitsemuksen ja fyysisen aktiivisuuden merkityksestä syövän synnyssä ja ehkäisyssä. Syövänehkäisysuosituksissa painotetaan normaalipainon säilyttämistä läpi elämän, säännöllistä liikuntaa, kasvisten ja hedelmien runsasta käyttöä sekä punaisen lihan käytön rajoittamista.
Lihavuus on nyt nostettu esille usean syöpämuodon vaaratekijänä: lihavuus suurentaa paksu- ja peräsuolen syövän, vaihdevuosien jälkeen ilmaantuvan rintasyövän, kohdun limakalvosyövän, haimasyövän ja munuaissyövän vaaraa. Lisäksi on todennäköistä, että lihavuus suurentaa virtsarakon syövän, mutta pienentää ennen vaihdevuosia ilmaantuvan rintasyövän vaaraa. Ymmärrys lihavuuden ja syövän yhteyksistä on vahvistunut vuosi vuodelta.
WCRF:n raportin mukaan jo normaalipainon ylärajaa (painoindeksi 25) lähestyttäessä syövän riski suurenee. Niinpä paneeli suosittelee, että 21 vuoden iässä painoindeksi olisi alle 22 ja ettei painoindeksi suurenisi iän myötä ainakaan yli 25:n. Tämä on monelle nykysuomalaiselle epärealistista. Näin tiukan painosuosituksen yleistä esittämistä voi muutenkin pohtia: vaikka syöpään sairastavuudessa tiukat rajat olisivat ehkä perusteltuja, on ihannepainoindeksi muut kuolinsyyt huomioiden jopa hieman yli 25 – edellyttäen että paino pysyy tasaisena iän karttuessa.
Lisää liikuntaa ja kasviksia
Jos WCRF:n raportin painonhallintasuositus on vähintäänkin haastava, tarjoaa raportti tämän rinnalle lohduttavaa tietoa: lihavuuden aiheuttamaa suolistosyöpien ja rintasyövän vaaraa voi pienentää myös terveillä elintavoilla, riippumatta painonhallinnan onnistumisesta. Runsas fyysinen aktiivisuus pienentää peräsuolisyövän vaaraa ja punaisen lihan (sika, nauta, lammas) käytön rajoittaminen taas pienentää yleisesti suolistosyöpien vaaraa. Lisäksi on todennäköistä, että fyysinen aktiivisuus pienentää rintasyövän ja ravintokuitu, maitotaloustuotteet ja vihannekset suolistosyöpien vaaraa.
Fyysistä aktiivisuutta koskeva WCRF:n suositus on samankaltainen kuin mitä esimerkiksi Suomessa. Vähimmäissuositus on 150 minuuttia kohtalaisen rasittavaa liikuntaa tai 75 minuuttia raskasta hikiliikuntaa viikossa. Sekä WCRF että suomalainen suositus toteavat, että kunnon parantuessa kannattaisi liikkua perussuositusta enemmän.
Keventäjien ruokavalio-ohjeissa painotetaan runsasta vihannesten ja hedelmien käyttöä (600 g/vrk). WCRF:n suositus kasvisten syöntiin on vähintään yli 400 g/vrk, suomalaisten suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintää 500 g/vrk. Vaikka kasvisten ja hedelmien käyttö on kasvanut melko tasaisesti kaikissa koulutusryhmissä sekä miehillä että naisilla vuodesta 1997 vuoteen 2012, ja ero ryhmien välillä on säilynyt. Suosituksiin (500 g/vrk) on kuitenkin vielä matkaa erityisesti miehillä, mutta myös naisilla.
Painonhallinnan ja syöväntorjunnan ravitsemuksellisena peruspilarina voidaan siis pitää vihannesten ja hedelmien syömistä monta kertaa päivässä, mieluiten joka aterian yhteydessä.
Vähemmän punaista lihaa
Punaisen lihan käyttöä paneeli suosittelee rajoitettavaksi alle 500 grammaan viikossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nautaa, sikaa, lammasta tai riistaa saa pääateriana syödä korkeintaan kolme kertaa viikossa. Keventäjien kannattaa suhtautua tähän ohjeeseen vakavasti, sillä punaisen lihan käytön rajoittaminen on yksi tapa vähentää lihavuuden aiheuttamaa suurentunutta suolistosyöpien vaaraa. Lisäksi lihan vähäisempi syöminen on suositeltavaa myös ympäristöekologisesta näkökulmasta. Joulupossua tai pääsiäislammasta ei kuitenkaan tarvitse tämän ohjeen perusteella jättää syömättä.
Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT
Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.
Nukkumalla paino hallintaan?
Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille
Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...Painanko liikaa?
Huomattava osa - joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet - suomalaisista on huolissaan omasta painostaan ja haluaisi laihtua. Liika paino lisää pitkäaikaissairauksien vaaraa sekä heikentää fyysistä toimintakykyä ja usein myös elämänlaatua, joten huoli saattaa olla ihan...