Teitkö lupauksen laihduttamisesta? Älä sorru humpuukidieetteihin!

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Jokainen itseään kunnioittava naistenlehti tekee jutun laihduttamisesta bikinikauden alkaessa, kesälomien päätyttyä ja jouluähkyn jälkeen uuden vuoden lupausten kirvoittamana. Konsepti on aina sama: kauniita kuvia (hoikista) naisista, jumppatuokioista ja värikkäistä kasviksista. Onneksi useimmiten juttujen sisältö on fiksusti toteutettu ja terveellisiin elintapoihin kannustava.

Kiinnostusta herätetään myös erilaisilla dieeteillä: on vissydieetti, kaalisoppadieetti, rasvanpolttokeittodieetti, ananasdieetti, hunajadieetti, valkoviini-kananmunadieetti, omenaviinietikkadieetti tai vaikka omenalla ohuemmaksi –ohjelma. Jos unelma lentoemännän ammatista on jäänyt haaveeksi, voi kokeilla lentoemäntädieettiä. Miehiä puhuttelee hakkerin dieetti. Virtuaalimatkailua voi harrastaa ryhtymällä Hollywood-dieetille, South Beach -dieetille tai Scarsdalen dieetille. Tai aikamatkailua aloittamalla kivikausidieetin. Veriryhmä- ja sairaaladieettiäkin jotkut kokeilevat.

Tarjolla on satoja/tuhansia erilaisia pillereitä, puristeita, jauheita ja juomia, joilla on hienoja tieteellisiä tai pseudotieteellisiä nimiä, kuten sitriini, kitosaani, CLA tai pyruvaatti, ja onhan sitten vielä kromit ja sinkit ja muut tähdelliset ravintolisät. Kun valikoimaan lisätään vielä geelejä, rasvoja, saippuoita, sukkahousuja, korsetteja, vöitä, saunavöitä, lihasvibraattoreita ja kuntolaitteita, niin ei ihme että kuluttuja ei enää tiedä mitä tekisi ja mihin uskoisi.

Humpuukia vai ei?

Jos lupaus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ON liian hyvää ollakseen totta. ”Syö mitä haluat ja laihdut silti” tai ”Rasva palaa nukkuessasi” -tyyppiset väitteet ovat täyttä roskaa. Uskomattomimpia ovat väitteet, joiden mukaan painonpudotus on pysyvää (jopa sen jälkeen kun mainostetun tuotteen käyttö lopetetaan!).

Humpuukia voi olla vaikea erottaa luotettavasta tiedosta. Varsinkin internet on katala, sillä asiapitoisena tekstinä huuhaakin saadaan näyttämään vakuuttavalta, ja se osataan markkinoida mielenkiintoisemmin kuin oikea tieto. Lisäksi lääketieteessä pystytään tänä päivänä todella mullistaviin saavutuksiin, minkä vuoksi ihmisten on vaikea uskoa, ettei laihdutuksen saralla ole muutamia lääkkeitä lukuun ottamatta edistytty juuri lainkaan, ja ettei nopeita ja helppoja ratkaisuja varmasti löydetäkään.

Näistä tunnistat huuhaan

1. Luvataan, että laihdut useita kiloja viikossa
2. Pilleri tekee työn puolestasi, voit syödä mitä haluat
3. Aine polttaa rasvaa tai estää kalorien imeytymisen
4. Rasva häviää erityisesti ’ongelmakohdista’
5. Lääkäri, tohtori tai yliopisto suosittelee
6. Todistajat kertovat, miten helposti laihdutus kävi

Dieetti = Diatia

Tiesittekö muuten mitä dieetti merkitsee? Se tulee kreikankielisestä sanasta ’diatia’ ja tarkoittaa elämäntapaa (way of living). Siinä mielessä on siis väärin käyttää dieetti-sanaa silloin kun puhutaan kuuriluontoisesta laihduttamisesta (lopetettakoon siis laihdutuskuuriajattelu jo tästäkin syystä). Jokaisella on oma dieettinsä, elämäntapansa, ja se kestää koko elämän. Hienoa! Toivottavasti sinun dieettisi on terveellinen ja nautittava!

, Keventäjien lääkäri

Kokeile Keventäjiä kaksi viikkoa ilmaiseksi!

Jos lupaus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on liian hyvää ollakseen totta.
Erilaisia pikadieettejä ja houkutuksia helppoon painonpudotukseen löytyy joka puolelta, mutta mikä oikeasti on totta? Humpuukia voi olla vaikea erottaa luotettavasta tiedosta. Keventäjien lääkäri Kirsi Pietiläinen kertoo tässä artikkelissa mm. miten tunnistat huuhaan.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Jojolaihdutus lihottaa

    Laihduttaminen on yleistynyt rinta rinnan lihavuuden yleistymisen kanssa. 1950-60 –luvuilla Amerikassa noin 15 % naisista ja alle 10 % miehistä ilmoitti yrittävänsä laihduttaa. Nykypäivänä laihduttaminen on huomattavasti yleisempää. On arvioitu, että naisista lähes puolet ja...
  • Teitkö uudenvuodenlupauksen laihduttamisesta? Älä sorru humpuukidieetteihin

    Karista kilot helposti ja nopeasti – nälkää näkemättä!” Tällaisia houkutusotsikoita näemme aina kesäkauden ja joulun jälkeen kymmenittäin. Laihdutus on miljardibisnes. Rahassa, ei kiloissa. Valitettavasti tuo bisnes kun usein laihduttaa vain kuluttajan kukkaroa. Laihdutustuotteilla myydään mielikuvia, eikä...
  • Pikainen ruoka lihottaa

    Pikaruokaa on syöty Amerikassa jo ainakin 60 vuotta, Suomessa muutama vuosikymmen vähemmän. Pikaisen ruoasta teki alun perin se, että se valmistetaan nopeasti puolivalmiista raaka-aineista. Toinen, nykyään tärkeämmäksikin noussut vauhdikkuus liittyy syömisnopeuteen. Joitakin vuosia sitten olin...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest