Kaksikymppisenä lihavat oireilevat jo viisikymppisenä

Havaintojen valossa vaikuttaakin siltä, että nuoruudesta jatkuva lihavuus tai lihominen varhaisaikuisuudessa johtavat monilla pahoihin terveysongelmiin jo keski-ikään mennessä. Ennen tätä tutkimusta varhaisaikuisuuden ylipainoa ei ole yhdistetty laskimoveritulpien riskiin.

Tulokset julkaistiin BMJ Open -tiedejulkaisussa, ja niiden perusteella 55 vuoden ikään mennessä joka toinen 22-vuotiaana ylipainoisista menehtyi tai sairastui sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen, aikuistyypin diabetekseen, verenpainetautiin tai laskimoveritulppaan.

Keskimäärin 33 vuoden seurannan aikana kaikkien näiden sairauksien sekä kuoleman todennäköisyys oli noin kolmanneksen suurempi ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla. Erityisen suuri ero oli aikuistyypin diabeteksessa, johon ylipainoiset sairastuivat peräti kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat normaalipainoisia 22-vuotiaana.

Tanskalaisten tulokset on hyvä varmistaa lisästutkimuksissa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa. Tulokset perustuvat 6 500:n vuonna 1955 syntyneen tanskalaismiehen rekisteritietoihin. Miehiä seurattiin 22-vuotissyntymäpäivästä 55 vuoden ikään tai kunnes he muuttivat maasta tai kuolivat.

 

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ Open 2013;3:e002698)

http://bmjopen.bmj.com/

Parikymppisenä kertyneet liikakilot saattavat tanskalaistutkimuksen mukaan olla luultua suurempi terveysriski.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest