Sydänriskitekijät ennustavat mielentoimintojen heikentymistä

Dementian ja sydäntautien riskitekijät ovat pitkälti samoja, joten tämä ranskalaistutkijoiden tulos ei ole täysin yllättävä. Sydän- ja verisuonitautien riskiä kuitenkin tutkitaan huomattavasti useammin, joten sama arvio voi auttaa löytämään myös dementialle alttiit henkilöt.

 

Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 7 800 keskimäärin 55-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti kymmenvuotisen seurannan aikana.

 

Seuranta osoitti, että dementian riskiarviointi sekä sydän- ja verisuonitautien ja aivohalvauksen riskitekijät kaikki ennustivat mielentoimintojen heikentymistä useissa testeissä. Sydänriskitekijät ja aivohalvausriskitekijät osoittautuivat kuitenkin tässä jonkin verran paremmiksi.

 

Yksikään testi ei ennakoinut muistin heikentymistä, vaikka monet muut kognitiiviset toiminnot heikentyivät enemmän henkilöillä, joilla oli runsaasti riskitekijöitä. Tämä voi johtua osallistujien alhaisesta iästä. Luultavasti monille heistä muistiongelmat kehittyvät myöhemmin.

 

Tutkimuksessa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä olivat korkea verenpaine, kolesteroliongelmat, diabetes, tupakointi ja korkea ikä. Aivohalvausriskitekijäksi laskettiin lisäksi sydämen rytmihäiriöt. Dementian riski arvioitiin iän, koulutuksen, verenpaineen, painoindeksin, fyysisen aktiivisuuden, kolesterolitasojen sekä geneettisen alttiuden perusteella.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest