Kalsiumlisät voivat olla riski sydämelle

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 390 000 miehen ja naisen terveystietoja, jotka oli kerätty osana suurta terveystutkimusta. Osallistujat olivat 50–71-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni osallistujista menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin kahdentoista vuoden seurannan aikana, kuolleisuus havaittiin noin viidenneksen suuremmaksi miehillä, jotka olivat syöneet kalsiumia yli 1 000 mg päivittäin. Naisilla vastaavaa riskiä ei havaittu.

Aiemmissa tutkimuksissa kalsiumlisät on välillä todettu turvallisiksi ja välillä sydämelle haitallisiksi, mutta useimmat tutkimukset ovat olleet nyt tehtyä huomattavasti pienempiä. Yhdysvaltalaisten havainnot on silti varmistettava uusissa tutkimuksissa, jotta selviää esimerkiksi se, miksi riski rajoittuisi vain miehiin.

Lisätutkimuksia odotellessa tutkijat suosittavat kaikkia nauttimaan kalsiuminsa ruoasta, kuten vähärasvaisista maitotuotteista, vihreistä vihanneksista sekä pavuista ja muista palkokasveista. Niin saa myös ruokien muut terveysvaikutukset.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest