Valtimot alkavat rasvoittua jo kolmekymppisenä

Miesten sepelvaltimoissa on sydän- ja verisuonitaudeille altistavia muutoksia jo pari-kolmekymppisenä, vaikka heillä ei vielä olisi sydänoireita. Valtimomuutoksia ennustavat tutut riskitekijät: ylipaino, verenpaine ja kolesteroliongelmat.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot viittaavat myös siihen, että ainakin Yhdysvalloissa nuorten miesten sepelvaltimot ovat nykyään paremmassa kunnossa kuin takavuosina.

Tiedot perustuvat Yhdysvaltojen ja Irakin välisissä sodissa vuosina 2001–2011 kuolleen 3 800 yhdysvaltalaissotilaan ruumiinavaustietoihin.  Samanlaisia ruumiinavaustutkimuksia on jo Vietnamin ja Korean sodan ajoilta, joten tutkijat pystyivät vertaamaan havaintojaan aiempiin, samantyyppisessä väestössä tehtyihin tuloksiin.

Sotilaat olivat keskimäärin 25-vuotiaita kuollessaan, ja ruumiinavausten perusteella heistä 8 prosentilla oli sepelvaltimoissa ateroskleroosia eli sydäntaudeille altistavia rasvakovettumia. Ateroskleroosi oli edennyt pitkälle runsaalla 2 prosentilla.

Verrattuna parikymppisiin sotilaisiin ateroskleroosi oli yleisempää kolmekymppisillä ja vanhemmilla sotilailla. Myös korkea verenpaine, haitallisen kolesterolin runsaus sekä ylipaino sotilaspalveluksen alkaessa ennustivat ateroskleroosia. Näin ollen sydän- ja verisuonitautien perinteiset riskitekijät alkavat nostaa sairastumisriskiä jo varhain, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest