Lihavuus voi johtaa D-vitamiinin puutokseen

D-vitamiinin vähyys ja lihavuus on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tätä ennen tutkijat eivät ole tienneet kumpi tulee ensin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa asiaan saatiin vastaus hyödyntämällä 42 000 henkilöltä kerättyjä geenitietoja lihavuudelle ja D-vitamiinin vähyydelle altistavista geenimuodoista. Tulokset varmistettiin toisessa aineistossa, joka koostui yli 120 000 henkilön geenitiedoista.

Tulosten perusteella kymmenen prosentin nousu painoindeksissä liittyy noin neljän prosentin pudotukseen D-vitamiinitasoissa. Näin ollen kehossa käytettävissä olevan D-vitamiinin määrä laskee sitä mukaa kun painoindeksi suurenee.

D-vitamiinin puutos ei vaikuttanut henkilön painonkehitykseen, joten on epätodennäköistä, että D-vitamiinin lisääminen auttaisi painonhallinnassa, tutkijat kirjoittavat. On kuitenkin mahdollista, että osa lihavuuteen liitetyistä terveyshaitoista johtuu D-vitamiinin vähyydestä. Tämän vuoksi ylipainoisten kannattaisi pitää erityistä huolta D-vitamiinin saannistaan.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -tiedejulkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest