Myyttejä painonhallinnasta – ethän usko näihin?

Painonhallinta on matka, joka vaatii kärsivällisyyttä, omistautumista ja ennen kaikkea itsensä rakastamista.

Tässä artikkelissa käsittelemme painonhallinnan ympärillä vallitsevia faktoja ja myyttejä, jotka auttavat sinua ymmärtämään paremmin, miten voit edistää omaa hyvinvointiasi painonhallintamatkalla.

Myytti: Ylimääräiset kilot johtuvat hitaasta aineenvaihdunnasta

Perusaineenvaihdunta tarkoittaa sitä energiamäärää, jonka keho kuluttaa levossa. Päivän kokonaiskulutuksesta perusaineenvaihdunnan osuus on 50-70 %. Vaikka monesti ajatellaan, että hoikat ihmiset omaavat tehokkaan aineenvaihdunnan, asia on todellisuudessa päinvastainen. Mitä isompi olet, sitä enemmän elimistösi kuluttaa kaloreita suoriutuakseen päivittäisistä toiminnoista.

Totta on, että tämä luku pienenee iän myötä, mutta se ei tarkoita, että painonhallinta muuttuisi mahdottomaksi. On tärkeää ymmärtää, että jokainen keho on yksilöllinen ja perusaineenvaihduntaan voi vaikuttaa monin tavoin.

Oman perusaineenvaihdunnan voi laskea seuraavalla kaavalla:

Sukupuoli Ikä Yhtälö (kcal/vrk)
Miehet 18-30 (15,3 x paino) + 679
31-60 (11,6 x paino) + 879
>60 (13,5 x paino) + 487
Naiset 18-30 (14,7 x paino) + 496
31-60 (8,7 x paino) + 829
>60 (10,5 x paino) + 596

Liikunta, erityisesti lihasmassaa kasvattava harjoittelu, voi auttaa pitämään aineenvaihdunnan vilkkaana. Myös tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi proteiinia, tukee lihasten ylläpitoa ja sitä kautta aineenvaihduntaa.

Myytti: Nopea painonpudotus on tehokkainta

Monet meistä haaveilevat nopeista tuloksista, mutta todellisuudessa liian nopea painonpudotus voi olla terveydelle haitallista ja johtaa usein jojo-laihduttamiseen. Terveellinen painonpudotustahti on noin 0,5–1 kg viikossa. Tämä ei kuormita kehoa liikaa, ja auttaa säilyttämään saavutetut tulokset pitkällä aikavälillä.

Hitaampi painonpudotus mahdollistaa myös elämäntapamuutosten asteittaisen omaksumisen, mikä on kestävän painonhallinnan kannalta kriittistä. Muista, että jokainen pieni askel on voitto ja syy juhlaan!

Myytti: Mitä vähemmän syön, sitä enemmän laihdun

Ravitsemus on avainasemassa painonhallinnassa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja laadukkaita proteiininlähteitä, tukee sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Ruokavalion tulisi laihduttajallakin sisältää päivässä vähintään 1500 kilokaloria. Lue tästä miksi.

On myös tärkeää kuunnella kehon nälkä- ja kylläisyyssignaaleja, eikä tuijotella pelkästään kaloreita. Syö säännöllisesti, mutta vältä ylensyöntiä. Pienet, säännölliset ateriat pitävät energiatasot tasaisina ja auttavat välttämään mielitekoja.

Myytti: Ilman kovaa treeniä ei voi laihtua

Vaikka liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista edistää painonhallintaa ja yleistä terveyttä, sinun ei tarvitse rääkätä itseäsi näännyksiin. Etsi sellainen liikuntamuoto, josta nautit, olipa se sitten kävely, uinti, jooga tai vaikkapa tanssi. Nautintoa tuottava liikunta lisää motivaatiota ja tekee siitä osan arkea.

Muista, että liikunnan ei aina tarvitse olla intensiivistä. Jo pienetkin aktiivisuuden lisäykset, kuten portaiden käyttäminen hissin sijaan, voivat auttaa. Tärkeintä on pysyä liikkeessä ja pitää yllä positiivista asennetta.

LUE LISÄÄ: Miten laihduttaa ilman säännöllistä liikuntaa?

Painonhallinta ei ole pelkkää numeroiden tuijottamista vaa’alla. Se on matka kohti terveellisempää ja onnellisempaa elämää. Muista, että jokainen askel eteenpäin on askel kohti parempaa itseäsi. Ole kärsivällinen ja rakasta itseäsi jokaisessa vaiheessa. Keventäjät on täällä tukemassa sinua jokaisessa askeleessa matkallasi kohti hyvinvointia.

  • Myyttejä painonhallinnasta - ethän usko näihin?

    Painonhallinta on matka, joka vaatii kärsivällisyyttä, omistautumista ja ennen kaikkea itsensä rakastamista. Tässä artikkelissa käsittelemme painonhallinnan ympärillä vallitsevia faktoja ja myyttejä, jotka auttavat sinua ymmärtämään paremmin, miten voit edistää omaa hyvinvointiasi painonhallintamatkalla. Myytti: Ylimääräiset kilot...
  • Laihdutus ja painonhallinta: Mistä aloittaa?

    Ennen laihdutusmatkan aloittamista on tärkeää ymmärtää, mitä kehosi tarvitsee pysyäkseen terveenä ja energisenä. Terveellinen laihdutus ei tarkoita nälkäkuureja, vaan tasapainoista ruokavaliota, joka tukee sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi. Voit aloittaa pitämällä ruokapäiväkirjaa muutaman viikon ajan....
  • Mindfulness-harjoitukset hyvinvoinnin tukena

    Mindfulness, eli tietoinen läsnäolo, on menetelmä, joka auttaa meitä ymmärtämään paremmin itseämme ja ympäröivää maailmaa. Se on erityisen arvokas työkalu niille, jotka ovat matkalla kohti terveellisempää ja onnellisempaa elämää. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka mindfulness voi...

Lue lisää:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest