Terveelliset elintavat ehkäisevät raskausdiabetesta

Savuttoman, normaalipainoisen, terveellisesti syövän ja vähintään 150 minuuttia viikossa liikuntaa harrastavan naisen riski sairastua raskausdiabetekseen on 50 prosenttia pienempi kuin naisen, jonka elintavat eivät ole yhtä terveelliset.

Jokainen riskitekijä erikseen vaikuttaa raskausdiabeteksen todennäköisyyteen, joten yhdenkin elintavan korjaaminen voi pienentää raskausdiabeteksen vaaraa. Suurin vaikutus on ylipainolla.

Tutkijoiden tulokset vahvistavat näyttöä elintapojen ja raskausdiabeteksen yhteydestä ja osoittavat terveelliset elintavat omaksuvien välttävän sairastumisen muita todennäköisemmin. Jos kaikki naiset olisivat normaalipainoisia, savuttomia, söisivät terveellisesti ja liikkuisivat paljon, noin puolet raskausdiabeteksista estyisi, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 14 000 tervettä naista, jotka synnyttivät 20 000 lasta kymmenvuotisen seurannan aikana. Raskausdiabetes todettiin 800 raskaudessa.

Raskausdiabetes tarkoittaa raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Se suurentaa sikiön riskejä ja lisää äidin ja mahdollisesti myös lapsen vaaraa sairastua varsinaiseen diabetekseen myöhemmin. Suomessa joka kahdeksas synnyttäjä kärsii raskausdiabeteksesta.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest