Vähäinen tai liika raskausajan painonnousu ennakoi lapsen lihavuutta

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan äidin liika tai liian vähäinen painonnousu ennakoi lapsen ylipainoa. Tulokset perustuvat 4 100 naisen ja heidän 2–5-vuotiaiden lastensa terveystietoihin.

Suositustenmukainen painonnousu oli tässä tutkimuksessa 11–16 kiloa. Tätä enemmän tai vähemmän lihoneiden lapsista 20 prosenttia oli ylipainoisia, kun suositusten mukaisesti lihoneiden lapsista ylipainoisia oli 15 prosenttia.

Yhteys oli voimakkain naisilla, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta. Suosituksia vähemmän raskaudenaikana lihoneiden normaalipainoisten lapset olivat lihavia 60 prosenttia todennäköisemmin ja suosituksia enemmän lihoneiden 80 prosenttia todennäköisemmin.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että äidin liiallinen tai liian vähäinen painonnousu vaikuttaa pysyvästi lapsen aineenvaihduntaan ja mahdollisesti nälän ja energian kulutuksen sääntelyyn. Tämän varmistaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista tässä tutkimuksessa.

Suomessa ideaalina painonnousuna raskauden aikana pidetään noin kymmentä kiloa riippumatta äidin painosta ennen raskautta.

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Lähde: Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest