Välimeren ruokavaliolla uusi terveyshyöty

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Yli 30 000 yhdysvaltalaisen lähes seitsemänvuotiseen seurantaan perustuvat tulokset viittaavat aivoinfarktiriskin pienentyvän tasaisesti mitä useampia Välimeren ruokavalion piirteitä henkilö on omaksunut.  Verrattuna osallistujiin, joiden ruokavalio oli kaukana välimerellisestä, lähes täysin välimerellisesti ruokailevien sairastumisriski oli noin viidenneksen pienempi.

Yhteys pysyi ennallaan senkin jälkeen, kun osallistujien ikä, sukupuoli, verenpaine ja muita aivohalvausten riskiin vaikuttavia seikkoja huomioitiin analyysissa. Verenvuodoista johtuvien aivohalvausten kehittymiseen ruokavalio ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaista. Näistä noin 75 prosenttia on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivoverenkierron estymisestä esimerkiksi aivoverisuonen tukkeutumisen vuoksi.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest