Iskeekö väsymys ruokailun jälkeen? Näin vältät uupumisen iltapäivällä

Silmäluomet lupsahtelevat, eikä ajatus pysy kasassa. Väsymys lounaan jälkeen on useimmille tuttu tunne. Ihmisen elimistön vireystila on luonnollisesti matalimmallaan iltapäivällä sekä aamuyöllä, mikä näkyy väsymysjaksoina näinä aikoina.

Väsymykseen voi kuitenkin vaikuttaa. Se mitä syöt, mitä juot ja miten toimit työpöytäsi ääressä, vaikuttavat energiatasoihisi. Suuri väsymys ruokailun jälkeen voi johtua siitä, että on nukuttu liian vähän tai siitä, että ateriarytmi ja ruuan laatu eivät ole kohdallaan. Jo pienet korjausliikkeet lounaaseen ja päivärutiineihin voivat auttaa estämään iltapäivän uuvahtamisen.

Näiden vinkkien avulla pysyt virkeänä vielä lounaan jälkeenkin.

Vältä väsymykseen herkuttelua

Rupeaako suklaapatukka tuntumaan houkuttelevalta ajatukselta päivittäin lähestulkoon samalla kellonlyömällä? Sokeriherkkujen kanssa kannattaa olla varovainen, vaikka mielesi tekisikin kovasti makeaa pari tuntia lounasajan jälkeen. Karkit ja pullat nostavat kyllä energiatasosi hetkellisesti ylös, mutta verensokeri romahtaa nopeasti takaisin lähtöpisteeseensä ja pian tunnet olosi entistäkin väsyneemmäksi.

Jos kaipaat välipalaa, syö jotain, mistä saat kuitua ja proteiinia. Hyviä ja terveellisiä välipalavaihtoehtoja ovat esimerkiksi pähkinät, rahka, raejuusto, kananmuna tai kasvikset ja hedelmät.

Ei liian raskasta lounasta

Jos lounas on turhan tuhti, puhti on poissa ja iltapäivä matelee pilkkiessä.  Ruoan sulattaminen vie runsaasti energiaa ja lounaan jälkeen verenkiertomme keskittyy vatsalaukun ympäristöön. Mitä raskaampaa syöty ruoka on, sen pidempään keholtamme vie aikaa sulattaa sitä ja sen kauemmin ruoansulatuselimistömme toiminta vie energiaamme. Maittava, tasapainoinen ja sopivasti täyttävä lounas on jaksamisen kulmakivi.

Lounaalla on hyvä valita annos, joka sisältää kuitua ja proteiinia. Kuitu vaikuttaa niin, että verensokeri nousee hitaasti ruokailun jälkeen ja pysyy pidempään tasaisena: vireys on tällöin parempi. Siksi ruualle on hyvä valita kuitupitoista leipää, riisiä tai pastaa. Myös proteiini pitää ruokahalua kurissa ja auttaa pitämään nälkää poissa pidempään.

Syö lounaaksi esimerkiksi kasviksia ja sopiva annos kalaa, kanaa tai tofua. Jos syöt salaatti- tai keittolounaan, pidä huolta siitä, että saat ateriasta myös riittävästi proteiinia. Lautasmallin mukaan syömällä ei voi mennä pahasti vikaan ja olo pysyy kylläisenä ja jaksat pitkään.

Pidä taukoja

Käy ajoittain pienellä happihyppelyllä ulkona tai liikuskele ympäri toimistoa jonkin aikaa. Jämähtämällä tietokoneen ääreen tuntikausiksi ruutua tuijottamaan tunnet väistämättä uupumusta ennemmin tai myöhemmin.

Muista nesteytys

Hyvästä nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Nestevaje väsyttää ja voi aiheuttaa päänsärkyä. Siksi muutaman vesilasillisen juominen työpäivän aikana kannattaa.

Lisäksi vanha ja toimiva konsti väsymyksen torjuntaan on kahvi. Varsinkin, jos olet tottunut nauttimaan iltapäivisin kupin sumppia, älä lopeta päiväkahvirutiiniasi kuin seinään. Muista kuitenkin, että jos käyttö on runsasta, ei kofeiinin piristävää vaikutusta saada aikaan silloin kun siihen olisi tarvetta. Kahvin voit korvata halutessasi teellä. Monet tutkimukset puoltavat, että kahvilla on monia terveyshyötyjä. Vältä kuitenkin juomasta kahvia liian myöhään illalla – saatat häiritä yöuniasi ja silloin seuraava päivä kuluu väistämättä väsyneenä.

Lähteet: Daily Mail, Keventäjien asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest