Näin yksinkertaisilla muutoksilla aineenvaihdunta vilkastuu

Syö aamupala

Aloita aamusi syömällä hyvä aamiainen. Monissa painonhallintaan liittyvissä tutkimuksissa juuri aamuaterian merkitys nousee esille. Yön jälkeen verensokeri on paastotilassa ja aivot tarvitsevat toimiakseen hiilihydraattia. Aamupala herättää aineenvaihdunnan ja lounaalla on luonnollinen nälkä. Jos aamupalan jättää väliin, keho menee ikään kuin pysäytystilaan ja aivot lähettävät sille käskyn säästellä energiaa ennen seuraavaa ateriaa.

Aamupalasta ei siis kannata tinkiä. Jos ruoka ei aikaisin aamulla maistu, aamiaisen voi syödä myös vasta työpaikalla tai muutama tunti heräämisen jälkeen.

Ruokaile riittävän usein

Todella tiukat laihdutuskuurit laskevat aineenvaihdunnan tasoa, jolloin elimistö polttaa vähemmän kaloreita.

Jotta aineenvaihduntasi pysyisi tasaisena, ruokailuvälit kannattaa pitää kohtuullisina. Nauti siis pieniä aterioita säännöllisesti, noin 3-4 tunnin välein.  Jokaiseen ateriaan kannattaa sisällyttää proteiinia.

Harrasta liikuntaa

Liikunta on oleellinen osa painonpudotusprosessia. Liikunnallinen ihminen kuluttaa kaloreita enemmän myös levossa, sillä pienikin liike piristää aineenvaihduntaa.

Mitä tehokkaammin liikut, sitä kauemmin kaloreita kuluu myös harjoituksen jälkeen. Aineenvaihdunta myös pysyy kiihkeänä pitkään treenaamisen jälkeenkin. Siksi kannattaakin pysyä aktiivisena pitkin päivää. Jos haluat polttaa kaloreita, kannattaa varmistaa, että liikut kerralla tarpeeksi tehokkaasti, eli syke nousee riittävän korkealle. Älä kuitenkaan aliarvioi arkiliikunnan merkitystä.

Huolehdi unensaannistasi

Tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että liian vähäinen uni johtaa usein lihomiseen. Ihmiset, jotka nukkuvat liian vähän, syövät päivässä keskimäärin satoja kilokaloreita enemmän kuin hyvin nukkuvat ihmiset.

Unenpuute sekoittaa hormonitasoja, mikä saa ruokahalun kasvamaan. Huono yöuni vaikuttaa ruokahalua, kylläisyyttä ja painoa sääteleviin greliini- ja leptiinihormoneihin. Aineenvaihduntaansa ja energiankulutustaan voi parantaa merkittävästi nukkumalla kunnon yöunet. Aikuiselle ihmiselle sopiva määrä on 7-8 tuntia yössä.

Lähde: Health.com

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest