Hurjimmissa tutkimuksissa on kuulemma osoitettu, että niillä koehenkilöillä, jotka söivät paljon suklaata, oli keskimäärin vähemmän rasvaa kehossaan! Suklaan pääraaka-aine, kaakaopapu sisältää terveellisiä flavonoideja, joten aivan puppua kaikki väitteet eivät toki ole.
Suklaa tuo kuitenkin mukanaan myös negatiivisia puolia, sillä 100 grammaa suklaata sisältää keskimäärin 550 kaloria. (Kovaa) rasvaa ja hiilihydraatteja suklaassa on enemmän kuin runsaasti. On selvä, että holtiton suklaalla mässäily johtaa painonnousuun ja pikemminkin kasvattaa riskiä sairastua sydänsairauksiin kuin suojelee siltä.
On myös syytä muistaa, että mikäli mielii suklaan terveysvaikutuksia, mikä tahansa suklaa ei kelpaa. Suklaan hyödyt on havaittu nimenomaan tumman suklaan kohdalla. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää flavonoideja. Suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla yli 70 prosenttia.
Myös sokeroimattomissa kaakaojauheissa on terveydelle tärkeitä antioksidanttiyhdisteitä. Maitosuklaassa ja valkoisessa suklaassa ei sen sijaan tutkimusten hehkuttamia terveyshyötyjä ole.
Mielihyvä auttaa laihtumaan
Suklaasta saakin parhaat hyödyt irti, kun nauttii siitä satunnaisena herkkuna. Mielihyvän tuottaminen on ehdottomasti suklaan parhaimpia ominaisuuksia. Moni keventäjä mieluummin syökin muutaman palan hyvää suklaata kuin pussillisen pahoja kevytkarkkeja.
Jos suklaan syönnin onnistuu pitämään aisoissa, voi pienistä määristä suklaata olla jopa apua keventämisessä. On jo pitkään tiedetty, että ruokavaliota on helpompi hallita ja ylilyönneiltä välttyä, jos herkuttelee välillä. Hallittu suklaalla herkuttelu mahtuu hyvin terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon.
Kokkaa suklaasta kevyemmin
Moni keventäjä ajattelee, että suklaaherkut on syytä suosiolla korvata muilla vaihtoehdoilla. Suklaaleivonnaisista tulevat mieleemme tuhti mutakakku, makeaakin makeampi sacherkakku sekä rasvainen suklaamousse. Suklaa taipuu kuitenkin myös kevyempiin leipomuksiin.
Usein suklaaseen yhdistetään kermaa, voita ja desitolkulla sokeria, mutta näin ei tarvitse olla. Suklaa on siitä ihana raaka-aine, että se maistuu vähemmälläkin määrällä. Huomattavasti kevyempi suklaamousse syntyy voin ja kermavaahdon sijaan valkuaisvaahdosta ja/tai maitorahkasta. Myös hedelmäsoseilla voi keventää suklaaleivonnaisia. Pehmeä banaani- ja avokadosose sopivat maullisesti suklaan kanssa yhteen ja niiden avulla voi vähentää rasvan määrää tai vähintäänkin parantaa sen laatua. Muista, että kaakaojauhe on aina palasuklaata kevyempi vaihtoehto.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...