Mahtuuko suklaa keventäjän ruokavalioon?

Suklaa on saanut punaviinin ohella synninpäästön, mikäli terveysuutisointia on uskominen. Suklaan kerrotaan vaikuttavan myönteisesti verenkiertoon, -paineeseen ja sydämen terveyteen. Suklaan on jopa väitetty tehostavan aineenvaihduntaa ja pitävän yllä kylläisyyden tunnetta.

Hurjimmissa tutkimuksissa on kuulemma osoitettu, että niillä koehenkilöillä, jotka söivät paljon suklaata, oli keskimäärin vähemmän rasvaa kehossaan! Suklaan pääraaka-aine, kaakaopapu sisältää terveellisiä flavonoideja, joten aivan puppua kaikki väitteet eivät toki ole.

Suklaa tuo kuitenkin mukanaan myös negatiivisia puolia, sillä 100 grammaa suklaata sisältää keskimäärin 550 kaloria. (Kovaa) rasvaa ja hiilihydraatteja suklaassa on enemmän kuin runsaasti. On selvä, että holtiton suklaalla mässäily johtaa painonnousuun ja pikemminkin kasvattaa riskiä sairastua sydänsairauksiin kuin suojelee siltä.

On myös syytä muistaa, että mikäli mielii suklaan terveysvaikutuksia, mikä tahansa suklaa ei kelpaa. Suklaan hyödyt on havaittu nimenomaan tumman suklaan kohdalla. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää flavonoideja. Suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla yli 70 prosenttia.

Myös sokeroimattomissa kaakaojauheissa on terveydelle tärkeitä antioksidanttiyhdisteitä. Maitosuklaassa ja valkoisessa suklaassa ei sen sijaan tutkimusten hehkuttamia terveyshyötyjä ole.

Mielihyvä auttaa laihtumaan

Suklaasta saakin parhaat hyödyt irti, kun nauttii siitä satunnaisena herkkuna. Mielihyvän tuottaminen on ehdottomasti suklaan parhaimpia ominaisuuksia. Moni keventäjä mieluummin syökin muutaman palan hyvää suklaata kuin pussillisen pahoja kevytkarkkeja.

Jos suklaan syönnin onnistuu pitämään aisoissa, voi pienistä määristä suklaata olla jopa apua keventämisessä. On jo pitkään tiedetty, että ruokavaliota on helpompi hallita ja ylilyönneiltä välttyä, jos herkuttelee välillä. Hallittu suklaalla herkuttelu mahtuu hyvin terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon.

Kokkaa suklaasta kevyemmin

Moni keventäjä ajattelee, että suklaaherkut on syytä suosiolla korvata muilla vaihtoehdoilla. Suklaaleivonnaisista tulevat mieleemme tuhti mutakakku, makeaakin makeampi sacherkakku sekä rasvainen suklaamousse. Suklaa taipuu kuitenkin myös kevyempiin leipomuksiin.

Usein suklaaseen yhdistetään kermaa, voita ja desitolkulla sokeria, mutta näin ei tarvitse olla. Suklaa on siitä ihana raaka-aine, että se maistuu vähemmälläkin määrällä. Huomattavasti kevyempi suklaamousse syntyy voin ja kermavaahdon sijaan valkuaisvaahdosta ja/tai maitorahkasta. Myös hedelmäsoseilla voi keventää suklaaleivonnaisia. Pehmeä banaani- ja avokadosose sopivat maullisesti suklaan kanssa yhteen ja niiden avulla voi vähentää rasvan määrää tai vähintäänkin parantaa sen laatua.  Muista, että kaakaojauhe on aina palasuklaata kevyempi vaihtoehto.

Perinteisessä, amerikkalaisessa suklaacookiesissa on noin 215 kcal, kun keventäjien versiossa on vain 122 kcal, eli lähes puolet vähemmän. Hillotäytteisessä sacherkakussa on noin 430 kcal/100 g, kun taas Keventäjän suklaakakussa on 280 kcal/100 g. Kreemitäytteisessä kaupan kaakaomuffinissa on noin 450 kcal/100 g, kun vähärasvaisemmat, mutta vähintään yhtä herkulliset piparminttu-suklaamuffinit sisältävät 285 kcal/100 g .

Kokeile seuraavia Keventäjien kevyempiä suklaareseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest