Hiilarihimo ennen kuukautisia – Ja kuinka olen saanut sen aisoihin

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Taistelin pitkään hiilarihimoa vastaan ja inhosin itseäni, jos/kun annoin sille periksi. Koska olo oli muutenkin turvonnut ja kipeä, ei herkkuövereiden aiheuttama paha olo auttanut asiaa pätkääkään.  Mielialan lasku ja kiukunpuuskat yhdistettynä sokeriyliannostukseen ja vatsan turpoamiseen jalkapalloksi, tai oikeammin rantapalloksi, oli joka kuukausi yhtä ankeaa.

Kymmenisen vuotta olin ilman hormonaalista ehkäisyä, jolloin keho toimi luonnollisen rytminsä mukaan. Tällä hetkellä käytössä on hormonikierukka, mutta hiilarihimo on ja pysyy. Päätin tehdä itseni kanssa sovinnon asian suhteen. Ajattelin, että kehoni kaipaa noina muutamana päivänä hiilihydraatteja tavallista enemmän. Fine! Annan sille niitä tavallista enemmän, mutta muutamilla pienillä fiksauksilla jokakuukautinen turvotusrumba on helpottunut.

Näillä keinoin oloni on parantunut

Panostan noina päivinä proteiininsaantiin ja nesteytykseen. Pidän huolta, että saan proteiinia riittävästi jokaisella aterialla aamiaisesta alkaen. Olen huomannut, että se hillitsee nälkää ja siten pahimpia mielitekoja. Toiseksi juon vettä runsaasti, joka vähentää turvotusta, joskaan ei poista sitä kokonaan. Vältän myös alkoholia ja ylenmääräistä kahvin lipittämistä. Lisäksi on tärkeää syödä kunnon pääateriat: aamiainen, lounas ja päivällinen, jolloin napostelulle ei tule niin kovaa tarvetta. Hyvät rasvat nappaan pähkinöistä.

Ja toki annan keholleni niitä hiilihydraatteja, joita se ulvoo. En kuitenkaan enää ensisijaisesti turvaudu vaaleaan leipään, pullaan, karkkiin, suklaaseen tai muihin nopeita hiilihydraatteja sisältävään, vaan täytän vatsani näillä:

  • Mysli ja jugurtti – tämä yhdistelmä on lempparini. Mysliksi valitsen version, jossa ei ole lisättyä sokeria, mutta joka täyttää juuri sopivasti. Paulúnsin tuotteet ovat mieleeni. Jugurtti saa olla sokeroitua tässä vaiheessa kuukautta. Muutoin en käytä sokeroituja jugurtteja.
  • Rahka, marjat/hedelmät ja pähkinät – täyttää proteiinin ansiosta ja hedelmät ja marjat tyydyttävät makeanhimoa
  • 100% kauraleipä ja näkkileivät – leipää voisin syödä vaikka kuinka paljon näinä päivinä. Siksi valitsen viisaasti. Lempparini on 100% kauraleipä (esim Lidl kaurasydän), jolloin viljaraaka-aineet tulevat terveellisestä kaurasta ei vehnästä. Toinen vaihtoehto on siemennäkkileipä tai muut näkkileivät, joita en jaksa syödä yhtä paljon (ja joiden nakertamiseen menee myös enemmän aikaa) kuin vaaleaa patonkia
  • raakoja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja niin paljon kuin napa vetää – tässä ei ole mitään rajaa ja samalla saan kuituja, jotta vatsa toimii.
  • Kaurapuuro – keitän itselleni ISON kaurapuuron. Se tyydyttää hiilarihimoa, mutta täyttää lempeästi vatsaa.

Jos hiilarihimo vaivaa edelleen sen jälkeen, kun olen käyttänyt kaikki muut korttini, tartun hyvillä mielin karkkipussiin. Yleensä olen kuitenkin niin täynnä, etten jaksa syödä muutamaa karkkia enempää.

Olen nykyään sinut tämän joka kuukausi kohtaamani episodin kanssa, jolloin lasten murot, synttäreiltä jääneet keksit ja makaronit suoraan kattilasta vaikuttavat silmääni erityisen herkullisilta. Uskon, että kehoni on fiksu ja vinkkaa minulle, mitä se kulloinkin tarvitsee. 300 gramman irtokarkkisulkeisiin ei kuitenkaan tarvitse lähteä, vaikka sen hetkinen olotilani yrittäisikin vakuuttaa minulle sen olevan loistava idea.

<3 Anna

P.s. Olen aina kärsinyt PMS-oireista, joihin kuuluu mm voimakkaat kivut ja painontunne alavatsalla. Mieluiten vetäytyisin peiton alle, mutta olen huomannut, että liikunta on parasta lääkettä oireisiini. Liikunta kohottaa myös laskenutta mielialaa. Kevyt hölkkä tai kotitreeni toimivat kohdallani parhaiten. Särkylääkkeen olen oppinut ottamaan hyvissä ajoin ennen, kuin kivut yltyvät. Lääke tuntuu silloin tehoavan parhaiten.

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest