Kun joulukuuseen piti porata reikä

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Mieheni ja tyttäreni lähtivät juuri hakemaan joulukuusta. En voi sille mitään, mutta minulle tulee kuusenhakureissuista aina yksi tietty tapaus lapsuudesta mieleen, joka oli tragikoomisuudessaan omaa luokkaansa. Silloin ei kyllä naurattanut pätkääkään.

Isäni oli ostanut joulukuusen. Rahdatessaan sitä sisälle olin aistivinani äitini mielialassa muutoksen. Lapsen silmin kuusi näytti hienolta, mutta jostain syystä se ei miellyttänyt äitiäni. Tajusin ongelman, kun kuusi oli pystyssä. Se oli harva, kuin opettajan aamukampa viikko ennen kesälomaa.

Kuusi taisi olla pimeässä valittu, eikä varmaan ihan kalleimmasta päästä. Siinä oli liioittelematta näkyvissä enemmän runkoa, kuin vihreitä havunneulasia. Minusta se oli ihan hieno, mutta äitini ilme muuttui yhä synkemmäksi.

Lopulta katselin isääni poraamassa käsiporalla reikiä kuusen runkoon, varsinkin sen keskivaiheille. Noihin reikiin upotettiin irtohavuja, joilla kuusen oli tarkoitus näyttää tuuheammalta. Auttoihan se vähän, mutta lopputulos oli jotenkin koominen. Ja feikki.

Mikä on tarinan opetus? Ei yhtään mikään. Tai jos on, niin se, että meillä jokaisella on jouluun liittyen tiettyjä vahvoja odotuksia, toiveita ja mielikuvia. Media luo meille tietynlaisen kuvan tietynlaisesta joulusta, ruuista, yhdessäolosta, lahjakylläisyydestä ja rentoutumisesta. Joulukuusenkin pitäisi olla samanlainen, kuin stokkan mainoksessa.

Joulun pitäisi olla harmoonista hyggeilyn, tunnelmoinnin ja rauhoittumisen aikaa. Mutta, mitä, jos jouluun kuuluukin kiirettä, pettymyksiä, riitoja, eripuraa tai yksinäisyyttä?

On ihanaa, jos joulu on juuri sellainen, kuin toivommekin, mutta yritetään osata suhtautua myös siihen, jos kaikki ei menekään juuri haluamallamme tavalla. Puurot voivat palaa pohjaan, perheenjäsenet voivat haluta tehdä omia juttujaan yhteisten puuhien sijasta ja anoppi voi olla aidosti kiinnostunut hyvinvoinnistamme, vaikka hankkiikin pukinkonttiin epähuomiossa lahjakortin hypoxiin.

Joskus kuuseen pitää porata reikiä, jotta joulurauha on taattu. Meidän kuusi tuli muuten juuri ovesta sisään ja näyttää oikein hyvältä 🙂

Oikein ihanaa joulunaikaa teille kaikille!

<3 Anna

Meidän perheen ”virallinen” joulukuva. Satumaisen Aurajoen mainoslehtisestä.

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest