”Oletko raskaana? Onnea!” – Mieti vielä!

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Sain otsikon kommentin ja onnentoivotukset ulkomaalaiselta seuraajaltani jumppavideoni alle, joitakin viikkoja sitten Instagramissa. Se oli ehkä tarkoitettu ihan hyväntahtoiseksi eleeksi ja kirjoitettu myönteisin ajatuksin. Silti, ensimmäinen reaktioni on järkytys. Samalla hetkellä mieleeni palautuivat ankeat fiilikset elämänmittaiseen mahakompleksiini liittyen ja ajatus: kamalaa, näytän siltä, että olisin raskaana. Mahani on ihan järkyttävän iso! Ennen, kuin olin ajatellut sen enempää, olin deletoinut kommentin samalla miettien, että kuinkahan moni se oli jo ehtinyt nähdä? Ajattelevatkohan kaikki muutkin nyt, että minulla on iso maha tai, että olen raskaana? Hassua, ajattelen nyt jälkikäteen.

Hyväntahtoinen kommentti tai ei, en tiedä, mutta jäin miettimään asiaa. Miksi se aiheutti minussa niin ison tunnereaktion ja halun poistaa kommentti mahdollisimman nopeasti? Itse en videossani nähnyt, edes näin jälkikäteen katsottuani, isoa mahaa, ainoastaan söpönä pitämäni pömppiksen, joka minulla nyt on, no, aina ollut. Maha on ja saa olla, eikä se ei ole ainakaan pienentynyt synnytysten ja vatsan venymisen myötä.

Pysäytyskuva ”raskaus”-videosta

Niin hoikimmillani, kuin tukevimmillanikin, maha on aina ollut. Olen hyväksynyt sen osaksi itseäni, mutta silti toisen, täysin vieraan ihmisen kommentti jäi mietityttämään. Voin tietysti syyttää itseäni, että laitan julkisia videoita ja kuviani itsestäni nettiin, mutta ajatellaanpa, jos vaikka olisimme mieheni kanssa halukkaita saamaan lisää lapsia, ja niitä ei olisi vain kuulunut. Miltä tuo kommentti olisi silloin tuntunut?

Minulla on kaksi ihanaa lasta, joista ensimmäinen ei tullut ihan ensiyrittämällä, eikä kyllä vielä toisellakaan. Jouduimme odottamaan lähes kaksi vuotta. Siinä elämäntilanteessa toisten ihmisten utelut lapsista tuntuivat aivan kamalilta. Tihrustin itkua yksin ja miehelleni silloin, kun joku oli ottanut oikeudekseen kysellä tai kommentoida asiasta, pahimmillaan jopa mahani silloista kokoa arvioiden. Silloin päätin, etten itse IKINÄ aio kysyä keneltäkään tutulta tai tuntemattomalta asiasta, ellei hän itse ota asiaa puheeksi tai jos tilanne ei ole 100% selvä.

Pömpöttää

Minä olen lapseni tehnyt ja mahani kanssa sinut. Silti tiedän monia, joille lapsen saaminen on ollut todella vaikeaa tai jopa mahdotonta. Utelut raskaudesta ovat sellaisessa tilanteessa täysin kohtuuttomia ja satuttavat todella. Se, että jonkun maha näyttää siltä, että henkilö olisi viidennellä kuulla raskaana, ei todellakaan välttämättä kerro raskaudesta. Se voi johtua, turvotuksesta, lihomisesta tai vaikkapa hedelmöityshoitoihin käytettävistä lääkkeistä. Siksi hienovaraisuus näissä asioissa, vaikka taustalla olisi kuinka hyväntahtoiset ajatukset ja terve uteliaisuus, kannattaa pitää mielessä.

Minä aion jumpata edelleenkin videoilla ja muuallakin. Minulla on maha, joka näkyy videoissa ja kuvissa, tai on näkymättä. Minulle tärkeintä on, että voin välittää videoideni kautta inspraatiota seuraajilleni liikkua ja voida hyvin. Haluan myös ajatella videoni kommnetoijasta pelkkää hyvää, ehkä hän oli vain iloinen puolestani. Silti pyrin itse varovaisuuteen näissä asioissa. Toisen ihmisen ulkonäön kommentoiminen on varmasti joskus ihan paikallaan, mutta raskaudesta kysyminen tai siitä onnitteleminen kannattaa jättää tilanteeseen, jolloin siihen on aidosti aihetta. Raskaudesta jokainen halunnee sitäpaitsi kertoa ihan itse. Sitten, kun sille hänen omasta mielestään sopiva aika on.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Miksi toiset yrittävät ja onnistuvat ja toiset luovuttavat jo alkumetreillä?

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest