Selätä kaamoskooma näillä vinkeillä

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Ulos ei tee mieli lähteä. Töihin tarpoessa on pimeää, ja iltapäivällä töistä tullessa on taas pimeää, sadekin ropisee. Keho huutaa hiilihydraatteja ja Netflix kutsuu peiton alle. Poissa on kesäkuukausien energia, into syödä terveellisesti ja liikkua.

Mistä ihmeestä löytää virtaa tähän harmaaseen marraskuuhun?

Aloin oikein tietoisesti pohtia, miten kaamosaikaan saa itsensä motivoitua lenkille tai valitsemaan vähemmän sokerisia välipaloja. Kokosin parhaiten toimivat teesit yhteen. Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä.

Marraskooma kuriin näillä vinkeillä

Liiku viikonloppuisin tai vapaapäivinä valoisaan aikaan. Päätä lähteä ulos jo aamupäivällä ja ime keuhkoihin hapekasta ilmaa. Muista, että kynnyksen ylittäminen on se vaikein kohta. Kun olet ulkona, ei enää pieni sadekaan haittaa. Olemme sopineet miehen kanssa, että viikonloppuisin tehdään ainakin pari kävelylenkkiä. Muutenkin suosin liikkumista aamulla/aamupäivisin. Illalla väsy ja laiskuus iskevät, eikä lenkille enää tulekaan lähdettyä.

Sovi treffit ystävän kanssa. Arkena voi olla äärettömän vaikeaa lähteä työpäivän jälkeen liikkeelle, koska väsyttää ja pimeys ei houkuttele. Kun lenkki- tai jumppatreffit on sovittu kaverin kanssa, on lähtemisestä vaikeampi luistaa. Olen huomannut tämän useasti, kun oma mieli houkuttelee jäämään sohvalle. Viikkokohtaisesti kalenteriin etukäteen merkityt liikuntahetket auttavat myös, ja niistä tulee pidettyä kiinni.

Jumppaa kotona. Jos ulkoilu ei houkuta voi kotona vetäistä vaikka vartin Core- tai villasukkatreenin. Hyvää musiikkia soimaan ja Keventäjien Kotitreeneistä video pyörimään. Vartin kuluttua kiität itseäsi, kun huomaat, miten energiatasot ovat nousseet ja olo on uudistunut.

Kiinnitä huomiota hiilihydraatteihin. Kaamoskuukausina epäterveellinen ruoka houkuttaa, ainakin minua. Kesällä maistuivat raikkaat salaatit ja hedelmät, mutta nyt keho huutaa lämmintä syötävää ja makeita herkkuja. Tarjoa talvihorroksiselle keholle lämpimiä, mutta terveellisiä keittoja ja hakeudu pakastimelle syömään viime kesän marjasatoa.

Ole armollinen. Kaipaamme talvella usein enemmän unta ja lepoa. Anna sitä itsellesi. Riittävä uni tukee monin tavoin terveyttä sekä saa meidät valitsemaan syömisemme paremmin. Älä säti ja syytä itseäsi, vaikka välillä huomaisitkin keksiväsi tekosyitä sille, mikset voi liikkua tai syödä terveellisesti.

Muistele, miten hyvä olo puhtaasta ruuasta ja lyhyestäkin liikuntahetkestä tulee. Kiitä itseäsi kaikista pienistäkin teoista, joita teet päivittäin hyvinvointisi eteen. Tsemppiä kaamoskooman kanssa kamppaileville!

<3 Anna

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest