Voiko valmisruokia syödä?

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Einesten ja valmisruuan päälle on soviteltu paholaisen viittaa. Väitetään, etteivät ne ainakaan sovi laihduttajalle, sisältäväthän ne paljon suolaa, kovaa rasvaa, ja vain vähän proteiinia. Täysjyvää saa hakea, ja höttöhiilareita on usein liikaa. Voiko valmisruokia silti syödä?

Niin, miten on? Sopiiko maksalaatikko tai hernekeitto Keventäjälle? Entä tarjoaisinko valmisruokia lapsille?

Syntiset einekset

Minun mielestäni valmisruokia on turha syyttää liikaa. Ne ovat toisinaan ihan ok lounasvaihtoehto. En kuulu niihin, jotka ”eivät koskaan” syö eineksiä tai valmisruokia. Lapsuudessani meillä kotona oli aika useinkin eineksiä, ja tarjoan niitä joskus myös omille lapsilleni. En ole tässä(kään) suhteessa siis ehdoton.

Valmisruuista saa terveellisempiä vaihtoehtoja tuunaamalla ja käyttämällä hieman aikaa pakkaus-selosteen lukemiseen.

Jokapäivä tai edes joka viikko en niitä kuitenkaan söisi, aiemmin mainituista syistä.

Lisäksi valmisruuat eivät mielestäni maistu niin hyvälle, kuin itse tekemäni ruoka, jonka valmistaminen ei itseasiassa vie paljoakaan enempää aikaa, kuin mikroaterian lämmittäminen.

Terveellinen valmisruoka?

Valmisruuasta on mahdollista rakentaa ihan kelpo ateria, kun pitää mielessä seuraavat asiat:

– Muista lautasmalli. Jos syöt makaronilaatikkoa, tulee kylkeen kasata lisäksi puolet kasviksia, juureksia, salaattia, tomaatia, kurkkua, avokadoa paprikaa jne. Pelkkä makaronilaatikko ei täytä hyvän ateria kriteereitä, koska siitä uupuvat kaikki kasvikset.

– Tsekkaa suola ja proteiini. Kun valitset valmisruokaa, tarkastele ainesosaluetteloa ja kiinnitä huomiota suolan, tyydyttyneiden rasvojen ja kuidun määrään. Valmisruokaa valitessa olisi hyvä valita mahdollisimman vähäsuolainen tuote, jossa on korkeintaan 0,7 % suolaa, tai tuote on saanut sydänmerkin.

– Mitä lyhyempi ainesosaluettelo, sitä vähemmän on todennäköisesti käytetty lisä- ja säilöntäaineita.  Mitä enemmän kasviksia on ainesosaluettelon kärjessä, sen parempi. Jos vehnäjauho, makaroni tai peruna aloittaa luettelon, kannattaa harkita jotain muuta tuotetta.

Minun suosikkejani eineshyllyssä ovat pakasteesta löytyvät kasvissose- ja pinaattikeitot, joiden kaveriksi (ja proteiinilisäksi) syön raejuustoa ja kananmunaa. Lisäksi ropponen kirsikkatomaatteja, porkkana ja kurkkua sekä salaattia.

Viime aikoina kaupan eineshyllyihin on saapunut myös paljon erilaisia kasvisvaihtoehtoja. Niihin en ole vielä kunnolla tutustunut, mutta esimerkiksi erilaiset salaattiateriat maistuvat silloin tällöin. Kylmänä päivänä maistuu toisinaan myös hernekeitto.

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest