Tavoitteena terve eläkeikä

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Pyörä- ja kävelylenkit suuntautuvat Ruissaloon ja Aurajoen rantamille. Turun kahviloissa he ovat viihtyneet aina. Kuntosalilla he käyvät useamman kerran viikossa vuoden ympäri. Yhdessä. Kirjoja kuluu, ja äkkilähdön etelään voi napata tuosta vain hetkenkin mielijohteesta. Etelänlomillaankaan he eivät löhöile, vaan tutkivat paikkoja patikoiden.

Heillä on myös aina aikaa lastenlapsille. Lisäksi he ovat niin energisiä, että jaksavat pitää huolta myös meidän ison omakotitalomme puutarhasta, kun minua tuo kukkienhoitokärpänen ei ole vielä puraissut. Äitini poimii pohjoisen mökiltämme kymmeniä litroja marjoja, kävelee, jumppaa ja juokseekin. Hän täyttää vähän ajan päästä seitsemänkymmentä. Isäni jaksaa touhuta vapaaehtoistyössä kouluvaarina ja remontoi meille juuri saunan.

Vanhempani tykkäävät nukkua siihen asti, kun nukuttaa, lukea lehden rauhassa ja kävellä läheiseen leipomoon ostamaan tuoretta leipää ja pullaakin joskus. He ovat pysyneet terveinä ja hyvinvoivina pienistä iän tuomista krempoista huolimatta.

Terve eläkeikä on ansaittu

Kadehdin heitä, koska he silminnähden osaavat nauttia elämästä ja eläkeajastaan. Toisaalta, sen he kyllä ansaitsevatkin. Ovathan he omat lapsensa kasvattaneet ja tehneet kumpikin pitkän työuran. Niin usein kuulee ihmisistä, jotka puurtavat läpi elämänsä ja sitten vihdoin eläkkeelle jäädessään sairastuvat tai jopa kuolevat pois. Se tuntuu aina surulliselta ja epäoikeudenmukaiselta. Eläkkeen iloista ei ehditä tai voida täysin rinnoin nauttia.

Näin ulkoapäin katsottuna tuntuu, että isäni ja äitini elävät elämänsä parasta aikaa. En tiedä, ovatko he itse samaa mieltä, mutta siltä se vaikuttaa. Vapaus nauttia, matkustella, liikkua ja olla yhdessä, niin paljon, kuin huvittaa. Aikaa vain olla.

Tiedostan, että vanhenemme koko ajan, eivätkä vanhempani enää tuosta nuorru. Elämän rajallisuus tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Heidän nykyinen terveytensä johtuu toki monen tekijän summasta, mutta suuressa määrin myös siitä, että he ovat aina huolehtineet kunnostaan, syöneet terveellisesti ja levänneet tarpeeksi. Itselläni eläkeikä tuntuu vielä kaukaiselta, mutta en voi olla unelmoimatta samanlaisesta terveestä loppuelämästä. Tiedostan, että sen pohja rakennetaan NYT ja siihen minä voin onneksi valinnoillani vaikuttaa.

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest