Epätäydellisesti terveellinen

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

On eri asia nauttia kesästä ja grillata ja herkutella vaikka viikon loman ajan joka päivä, kuin tehdä sitä säännöllisesti ympäri vuoden. Tavat ja rutiinit ovat siis kaikki kaikessa. Epäterveellisestä ruuasta tulee epäterveellistä vasta ”yliannostuksina”.

Viiden tavan ruokailijat

Oletetaan, että ihmiset voisi jakaa viiteen ryhmään sen mukaan, kuinka usein he syövät epäterveellistä ruokaa, kuten sipsejä, karkkeja, ranskalaisia, jäätelöä tai pizzaa: (Listan kohdan *sipsit voi korvata millä tahansa epäterveellisellä ruualla.)

  1. Ei syö sipsejä koskaan
  2. Syö sipsejä kerran kuussa
  3. Syö sipsejä kerran viikossa
  4. Syö sipsejä kolme kertaa viikossa
  5. Syö sipsejä joka päivä

On helppo vetää johtopäätös, että ryhmät 4. ja 5. ovat suurimmassa vaarassa joutua kärsimään epäterveellisten valintojensa johdosta, ainakin pitkällä tähtäimellä. Riippuen siitä, mistä ruuasta on kysymys, heitä voi uhata mm syöpä, sydän – ja verisuonitaudit, 2 tyypin diabetes tai ylipaino.

Jokapäiväisillä valinnoilla on todella merkitystä.

Voi myös pohtia, että ryhmän 1. tavasta syödä voi tulla epäterveellinen, jos terveellisestä syömisestä tulee pakkomielle, ja se johtaa vaikkapa ortoreksiaan.

Lisäksi myös ns. terveellisestä ruuasta voi tulla epäterveellistä, jos sitä nautitaan yliannostuksina. Vaikkapa muutoin terveellinen lohi voi muuttua epäterveelliseksi isoina annoksina, jos lohta syö aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä, kalaan kun sitoutuu monia haitallisia aineita ja ympäristömyrkkyjä.

Epätäydellisesti terveellinen

On turha jakaa ruokia kiellettyihin ja sallittuihin, terveellisiin ja epäterveellisiin, varsinkin nyt kesällä, kun elämästä halutaan nauttia. On aivan täydellistä olla epätäydellisen terveellinen. Kokonaisuuden kannalta tärkeintä ovat päivittäiset tapamme, rutiinimme, joita toistamme, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Mökkeily kuuluu meidän kesäämme.

Jos kesällä haluaa grillata mökillä makkaraa, on turha pelätä sairastuvansa syöpään sen karsinogeeneistä. Eri asia sitten on, jos syö hiiltynyttä ruokaa vuoden ympäri kolme kertaa viikossa. Lihomaankaan ei pääse, vaikka haluaisikin nauttia kesällä kerran viikossa jätskin. Jos jäätelö sen sijaan kuuluu jokaikiseen kesäpäivään ja vielä muut herkut päälle, voi syksyllä housujen sauma kiristää.

Pienet, jokapäiväiset valinnat, joita teemme vuoden ympäri. Niillä on todella merkitystä. Kun huomaan, että olen kehittämässä uutta epäterveellistä tapaa tai loman herkuilla mässääminen on jäämässä päälle, palautan ajatukset viiden tavan ruokailijoihin. Haluan kuulua ryhmiin kaksi tai kolme. Näin lomalla olen hetken hyvällä omalla tunnolla nelonen tai vitonen. Epätäydellisen täydellistä!

Mihin viidestä ryhmästä sinä kuulut nyt, entä ympäri vuoden?

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest