Pitääkö kaikkien syödä samalla tavalla?
Miksi terveyssuosituksia tehdään, vaikka jokainen meistä reagoi yksilöllisesti erilaisiin tapoihin esimerkiksi syödä ja liikkua? Ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm vastaa. [...]
Miksi terveyssuosituksia tehdään, vaikka jokainen meistä reagoi yksilöllisesti erilaisiin tapoihin esimerkiksi syödä ja liikkua? Ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm vastaa. [...]
Proteiinit koostuvat aminohapoista. Niitä tarvitaan kudosten kasvuun ja uusiutumiseen ja ne ovat rakennusaineita hormoneille ja entsyymeille, joita puolestaan tarvitaan useiden elintoimintojen [...]
Keskustelu rasvojen terveysvaikutuksista käy kuumana aika ajoin ja ihmiset ovat melko sekaisin, ketä uskoa ja miksi. Tämä Keventäjille tarkoitettu kirjoitus selventää joitakin omia ajatuksiani ja [...]
Meitä on käsketty vähentämään rasvojen, varsinkin ns. kovien rasvojen käyttöä. Sille on perusteensa. Punaisen lihan rasva ja muut eläinperäiset rasvat voivat olla terveysriski. Mutta mitä näiden [...]
Sokeri nostattaa mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm muistuttaa, ettei sokeri ole suomalaisen ruokavalion ratkaiseva paha tekijä, jonka [...]
Suomalaislasten sokerinsaanti ylittää suositukset koko lapsuusiän ajan, kertoo Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus. Sokeria saa liikaa jopa 80 prosenttia lapsista. [...]
Tulevaisuudessa voimme kenties saada yksilölliset ravitsemussuositukset, jotka pohjaavat geeniemme tarpeisiin. Sitä ennen tarvitaan vielä paljon tutkimusta. On myös tarpeen pohtia tarkkaan, [...]
Kala on pohjoisen ruokavalion superfoodia, jota on hyvä nauttia ainakin kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Kalan terveydelle edullisten vaikutusten vuoksi asiantuntijat suosittelevat kalaa [...]
Lisää, vaihda, vähennä. Näin voi summata uudet ravitsemussuositukset. Ne joustavat ja maistuvat tutulta ruualta. Ketään ei määrätä syömään tietyllä tavalla. Mikään ei ole kiellettyä. On erittäin [...]
Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin tänään. Muutoksia aiempiin vuonna 2005 julkaistuihin suosituksiin tuli jonkin verran. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet, koko väestölle [...]